În noiembrie: Nereguli de numai 600 de lei în alimentația publică din județ


Conform unui comunicat oficial de presă, în cursul lunii noiembrie, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfășurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, depozitarea de seminţe, legume şi fructe. Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa docu­mentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
La nivel național, în unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente precum şi 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei. Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost cele privind: nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, substanţe dezinfectante, pereţi, spaţii, echi­pa­men­te, ustensile, utilaje, auto­control, manipulare, sursă apă, grup sanitar, vestiar, plafon, acţiuni DDD, paleţi, becuri, plase protecţie, păianjeni, lavetă, coşuri, blaturi rafturi); documentarea şi imple­mentarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare);etichetare, buletine analiză şi ambalare; documente şi trasabilitate; personalul (fişe de aptitudini, echipament de protecţie, stare de sănătate neatestată, instruiri) altele (înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare, compa­tibilităţi, mijloc auto neînregistrat).
La nivelul județului Vâlcea, s-au dat amenzi de numai 600 lei pentru comercializare produse alimentare în spaţii neaprobate.