În atenţia parlamentarilor: un proiect menit să vindece rănile din sănătate (1)


Cilea_fericitÎntre priorităţile majore ale actualei sesiuni a Parlamentului, alături de construcţia bugetului pentru viitorul an, se află, cu siguranţă, noul proiect al Legii Sănătăţii, a cărui menire primordială este să recredibilizeze odată pentru totdeauna sistemul de sănătate din România.

Am traversat pe diagonală proiectul şi mi-a fost lesne să observ că una dintre măsurile foarte bune stipulate constă în precizarea modalităţilor de finanţare separată a programelor de sănătate prin fonduri alocate la nivelul Ministerului Sănătăţii. În felul acesta, cred că va lua sfârşit situaţia dramatică din ultimii ani când sistemul public sanitar a fost puternic lovit de diminuarea graduală a bugetului care i-a fost alocat. La această stare de lucruri s-au adăugat plecarea unui mare număr de medici peste hotare, lipsa medicamentelor şi a aparaturii medicale performante, condiţiile precare din spitale, timpul lung de aşteptare pentru programări şi intervenţii etc care au cronicizat criza din sănătate lovind deopotrivă în pacienţi şi cadre medicale.

A fost, practic, imposibil să se elaboreze programe pe mai mulţi ani în domeniul sănătăţii în condiţiile când cadrul legislativ a fost schimbat rapid şi abrupt chiar pe parcursul unui an. Este greu de uitat cum gândise Consiliul Naţional al Asigurărilor de Sănătate derulajul raporturilor din sistem prin acele propuneri şi criterii de-a dreptul aberante în ceea ce priveşte internarea pacienţilor într-un spital. Puţin a lipsit ca acele criterii nerealiste, subiective şi imposibil de aplicat, să devină totuşi operaţionale. De exemplu, după „geniala” gândire a CNAS, un pacient cu febră mare trebuia lăsat 5 zile să se vadă evoluţia acestei febre şi numai după aceea bolnavul putea fi internat.

CONTINUARE…