Impozitul pe dividende a scăzut la 5%


În ediţiile anterioare, v-am informat despre noutăţile fiscale în privinţa amnistiei, taxelor datorate de PFA-uri şi taxelor privind clădirile. O altă noutate, valabilă de la 1 ianuarie 2016, este că impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%. Aceasta este una dintre cele mai aşteptate măsuri de către mediul de afaceri, cel puţin în zona societăţilor mici şi mijlocii.

Iată, mai jos, ce stipulează actul normativ:
• începând cu 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividendul dis­tribuit persoanelor fizice este de 5%. Această cotă redusă se aplică pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fi­zice, începând cu 1 ianuarie 2016, indiferent în ce exerciţiu fi­nanciar s-a realizat profitul ce se distribuie. Foarte important: dacă persoana fizică ce înca­sea­ză dividendul în anul 2016 realizează şi alte venituri supuse contribuţiei de sănătate, cum ar fi venituri din salarii, din chirii, din activităţi independente, în peri­oada fiscală a distribuirii divi­den­dului, nu se plăteşte contribuţie de sănătate de 5,5% pentru aces­te dividende (nu s-a abrogat art. 176 alin. (7) din noul Cod fiscal)
• dividendele plătite unei alte persoane juridice sunt supuse aceleiaşi cote de impozit pe dividend de 5% începând cu 1 ianuarie 2016. Desigur, această cotă se aplică numai dacă nu se beneficiază de scutirea de impozit pe dividend
Mai trebuie spus că, şi în 2016, se păstrează scutirea de im­pozit pe dividend pentru divi­dendele plătite de la o societate la o altă societate, dacă persoa­na juridică ce încasează divi­den­dul deţine mai mult de 10% din capitalul plătitorului de dividend pe o perioadă mai mare de 1 an, analizată la data plăţii dividen­dului.