GUVERNUL SE ÎMPRUMUTĂ cu un sfert de miliard de euro pentru realizarea unui nou spital regional!


Serviciile medicale spitaliceşti şi tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României vor fi transformate de noul sprijin financiar în valoare de 250 milioane de euro. Acesta împrumut va fi acordat de către Banca Europeană de Investiţii pentru construirea unui nou spital regional în România, în speță fiind vorba despre spitalul din municipiul Iași.
Noul împrumut, acordat pe o perioadă de 27 de ani, reprezintă cel mai mare sprijin oferit până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România. În următoarele luni, se aşteaptă aprobarea şi a altor investiţii BEI în spitalele româneşti.

Ministrul Finanțelor a vorbit despre oportunitatea acestei investiții

„Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi nu va fi doar o clădire nouă. Odată ce va fi pe deplin operational va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depăşind lacunele critice din sector şi aducând o contribuţie pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei. Investiţiile în sistemul de sănătate sunt investiţii în oameni, iar noua finanţare din partea BEI, în valoare de 250 milioane de euro, transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iaşi. Aceasta va conduce la îmbunătăţirea asistenţei medicale în nord-estul României şi va dezvolta educaţia medicală în Iaşi. În calitate de ministru al finanţelor, susţin cu tărie investiţiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic şi consultativ acordat de Banca Europeană de Investiţii va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune şi va oferi certitudinea că investiţiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul şi experienţa vastă a BEI, care susţin investiţiile în spitale în toată Europa”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor Publice.
Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani. În plus, va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore Popa” din Iaşi. Noul spital cu şapte etaje va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Și spitalul din Craiova ar putea beneficia de finanțare din partea BEI

Banca Europeană de Investiţii precizează că evaluează în prezent o posibilă finanţare pentru alte două spitale regionale din România, cele din Cluj-Napoca şi Craiova. Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistenţă consultativă şi tehnică oferit de experţi din cadrul BEI şi de consultanţi externi în contextul programelor cu finanţare UE. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor şi utilizarea optimă a fondurilor UE.
Anul trecut, grupul BEI a acordat finanţări noi în valoare de peste 809 milioane de euro pentru a sprijini investiţiile în învăţământul superior, distribuţia apei, eficienţa energetică şi investiţii din sectorul privat din toată România.
Sursă foto: Arhivă
Sursă text: AGERPRES