Greu, dar nu imposibil! DEPUTATUL NEAȚĂ PROPUNE SOLUȚII pentru reducerea consumului de droguri în rândul tinerilor


Sub titlul „Drogurile, o problemă cum n-am mai avut”, deputatul de Vâlcea Eugen Neață a realizat o trecere în revistă a aspectelor negative pe care le implică fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor din țara noastră și din județul nostru (știm, asta nu e o noutate; multe alte persoane au prezentat fenomenul), dar, în calitate de fost polițist a prezentat și câteva soluții care, aplicate corect, ar conduce la reducerea acestui adevărat flagel. Spunem doar reducere deoarece este greu de crezut, practic imposibil, că fenomenul va putea fi eradicat. Nu reușesc eradicarea fenomenului de consum de droguri nici măcar țările care au prevăzută pedeapsa cu moartea pentru cei prinși că vând droguri, dar aminte România, unde, ca și în multe alte state europene, pedepsele pentru consumul, deținerea și comercializarea substanțelor stupefiante sunt mult mai blânde.
În rândurile de mai jos vă prezentăm expunerea și concluziile deputatului Eugen Neață cu privire la acest fenomen devenit tot mai îngrijorător. Facem precizarea că intertitlurile au fost adăugate de redacție prin citarea deputatului Neață în ideile esențiale ale textului.

Eugen Neață: „Dependentul de substanțe interzise este un produs al societății în care trăim”

„Agenda publică este ocupată în totalitate de tema consumului de droguri în rândul copiilor de școală și al adolescenților, din câte înțeleg. Eu am fost polițist de carieră și știu că o infracțiune de acest tip nu începe acolo unde se consumă produsul interzis. Dacă este interzis cu adevărat! Problema aceasta începe de la fabricant și de la marele traficant, cel care aduce substanțele de peste mări și țări dacă nu cumva drogul este un produs de-a dreptul românesc. Continuă la cei care asigură distribuția și abia apoi la consumator. Consumatorii, nu numai copii și adolescenți, cum suntem înclinați să credem, ci adulți de până la vârsta pensionării, trăiesc și se manifestă într-o societate care este complet nepregătită să-i aibă în mijlocul ei. Ca persoane cu responsabilitate diminuată, în primul rând. Dependentul de substanțe interzise este un produs al societății în care trăim. La fel și cultivatorul de cannabis sau chimistul care sintetizează substanțele sau ca importatorul și distribuitorul, nu-i așa? Niciunul dintre aceștia nu ne-au fost aduși de undeva, din neant. Recunoașterea și asumarea sunt primul pas în rezolvarea unei probleme. Avem producători, comercianți și consumatori de droguri, ai noștri, nu ai altcuiva. Coșmarul este real și este al nostru de la un capăt la altul. Funcționează ca un sistem și poate fi rezolvat numai dacă este abordat sistemic”, și-a început Eugen Neață expunerea.

Eugen Neață: „Ce lipsește din legislația noastră pentru a ataca cu toate forțele producția,
distribuția și consumul de substanțe interzise în România?”

„Ca parlamentar, cred că legislația are un rol important și trebuie revizuită rapid. Avem toate normele legislative care incriminează fabricarea, distribuția și consumul de droguri? Dacă le avem, le aplică cineva? Dacă nu le avem, care sunt cele care lipsesc? Întreb chiar aici pe toți cei implicați: ce lipsește din legislația noastră pentru a ataca cu toate forțele producția, distribuția și consumul de substanțe interzise în România? Să-i presezi pe consumatorii minori cu amenințarea unor controale la poarta școlii nu este o soluție pentru nimic. Există țări în lumea civilizată în care este legal să prezinți o fișă medicală personală care să arate și statutul epidemiologic și prezența substanțelor interzise în corpul celui care merge la școală sau care aspiră la angajarea într-un post. De la instituțiile publice și până la firmele de curierat, nimeni nu lasă să pătrundă printre angajați și printre elevi și studenți persoane care pun în pericol epidemiologic colectivități de oameni sau care au o responsabilitate diminuată din cauza consumului de stupefiante. Disciplina socială nu este o restrângere a libertăților, ci un mecanism de păstrare a democrației. Voi formula întrebări parlamentare adresate instituțiilor cu atribuțiuni în lupta împotriva drogurilor și, când mă refer la lupta împotriva acestui flagel, mă gândesc la cei ce luptă cu producătorii și importatorii de droguri, cu cei care destructurează rețele de distribuție și, nu în ultimul rând, cu cei care acționează asupra scăderii numărului celor ce consumă droguri”, a punctat parlamentarul vâlcean.

Eugen Neață: „La cine merg banii care se dau pe droguri?
Banii merg la producători, la marii traficați și la cei care le protejează activitatea”

„Emoția care s-a produs în societate după ce un individ a ucis doi tineri cu mașina condusă sub influența drogurilor a îndreptat atenția tuturor asupra consumatorilor. Consumatorii însă încheie un lanț de indivizi bogați și violenți de care presupun că se ocupă cineva și în România. Sau nu? Poate vedem și noi, publicul, câteva rezultate din activitatea instituțiilor de forță care acționează împotriva producătorilor și a traficanților de droguri. Acolo trebuie să fie și banii care se obțin din buzunarele consumatorilor despre care se vorbește acum. Banii ar trebui să fie principalul subiect în discuție când vine vorba despre lupta împotriva drogurilor pe pământ românesc. La cine merg banii care se dau pe droguri? În niciun caz la micul dealer din cartier, cel care își acoperă propriul consum din câștigul realizat ca vânzător ambulant de stupefiante. Banii merg la producători, la marii traficați și la cei care le protejează activitatea de fabricare, de distribuție și de recuperare și de transfer al banilor, deseori peste granițele acestei țări. Nu, problema drogurilor nu se poate rezolva pornind din curtea școlii generale din cartier! Cauza și personajele principale sunt la capătul opus al acestui coșmar”, a concluzionat reprezentantul județului nostru în Camera Deputaților.