GRAV DE TOT: România produce doar 25-27% din necesarul de carne de porc!


Direcția pentru Agricultură Județeană Vâlcea informează că Ordinul 24 emis recent vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât și pe cei care au ferme comerciale (mici și mari) și respectă normele legale (peste 98%): „Pentru ei nu se schimbă nimic. Evoluția Pestei porcine africane în România a produs în 4 ani pierderi imense economiei românești și a cuprins tot teritoriul țării. Au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii în anul 2017. Deficitul balanței comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual.
România produce doar 25-27% din necesarul de consum. Importăm 75% din carnea care se consumă în țară, deși avem un potențial imens. Pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane sunt necesare măsuri stricte de restricționare a circulației porcilor domestici și gestionarea numărului de mistreți.
Acest ordin reglementează creșterea și mișcarea porcilor domestici.
Ordinul clasifică exploatațiile de porci:
1.Exploatații non-comerciale (gospodăriile țărănești), unde pot fi crescuți pentru consum familial până la 5 porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic.
2.Exploatații comerciale, unde sunt crescuți porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poate fi ușor verificată. De asemenea, luarea unor măsuri sanitare veterinare, în cazul apariției unor boli majore, să fie eficientă.
Ordinul vine să pună în legalitate activitatea a maximum 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalți 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale și respectă legea. De asemenea, ajută la controlul și eradicarea Pestei porcine africane în România, la diminuarea pierderilor financiare și la relansarea creșterii porcului în România, pentru a acoperi măcar consumul intern”.
Sursă foto: Arhivă