Frâncu l-a interpelat pe ministrul Dezvoltării


francu_emilian3În cadrul audienţelor desfăşurate în localităţile de pe raza colegiului senatorial nr. 2 din judeţul Vâlcea, senatorul Frâncu a aflat cu îngrijorare faptul că, în ultimul timp, proiectele care se scot la licitaţie pe diverse domenii şi programe pornesc de la valori foarte mari, inaccesibile firmelor locale, chiar şi cele care au o dezvoltare sem­nifi­cativă.

Întreprinzătorii i s-au plâns acestuia că, în felul acesta, ei riscă să intre în faliment şi sunt complet defavorizaţi datorită a două elemente: cifra de afaceri enormă prevă­zută în caietul de sarcini şi termenul scurt pentru depunerea proiectelor pentru lucrări de o asemenea anvergură.

„De asemenea, mi s-a semnalat faptul că atunci când anumite lucrări ar fi acce­sibile pe un anumit segment de activitate într-un anumit judeţ se însumează lucrări/servicii similare din mai multe judeţe învecinate pentru ca să se dea o dimensiune foarte mare „obiectivului” de licitaţie.

Din presă, am citit şi faptul că se folosesc şi activităţi multianuale pe o du­ra­tă de 5-6 ani care fac imposibilă participarea la licitaţie a firmelor mari dintr-un singur judeţ şi care ar favoriza din start doar companiile foarte mari care, în acest fel, practic obţin toate lucrările şi apoi, eventual, le subcontractează la nivel local.

Vă rog, domnule ministru, să-mi comunicaţi din ce cauză s-a trecut la o astfel de abordare şi care sunt proiectele mari scoase la licitaţie pentru urmă­toarele 6 luni şi care cuprind şi aria judeţului Vâlcea.

Există posibilitatea ca semnalul tras de mine, la rugămintea zecilor de întreprinzători vâlceni, care mi-au semnalat această anomalie, să fie unul care să modifice într-un fel această politică, dacă ea este cu adevărat o tendinţă şi nu doar o întâmplare de moment”, i-a cerut senatorul Frâncu ministrului Dez­voltării.