„Felicit tinerii ce au manifestat împotriva exploatării Roșiei Montane”


constantin_rotaru• declară Constantin Rotaru, lider PAS
 

Liderul partidului Alianța Socialistă, Constantin Rotaru, s-a aflat zilele trecute, în Piața Universității, la manifestările privind Roșia Montană. „Am fost uluit să constat că este vorba de un sabotaj mediatic rar întâlnit; posturile centrale de televiziune au primit milioane de euro pentru a face publicitate Roșiei Montane așa cum PCC a dat bani mulți pentru a-și face reclamă, cu condiția ca Oltchim să nu aibă niciun cuvânt de spus. Așa și la București. Tot timpul s-a vorbit de 1.000 de manifestanți, în condițiile în care erau aproximativ 10.000. O altă surpriză: foarte mulți tineri, oameni ce au înțeles că trebuie să apere bogăția noastră, bogățiile generațiilor viitoare. Ponta se bâlbâie și nu pentru că are acasă o doamnă care este împotriva exploatării Roșiei Montane, ci e conștient că face o crimă. De asemenea, presiune mare în Parlament…cum vor vota…În opinia mea, ar trebui să avem de-a face cu un vot deschis… Am pierdut petrolul, gazele, minereurile…Ce urmează?”, susține Constantin Rotaru. Liderul PAS a ținut să felicite, pe această cale, tinerii care au manifestat în Piața Universității din București împotriva exploatării de la Roșia Montana.

Grigore Răban: „Să se deschidă șantiere, dar de către români, pentru români”

Am apelat la un fost parlamentar vâlcean și lider al pensionarilor vâlceni, pentru a cunoaște opinia sa legată de mult mediatizată problemă de la Roșia Montană. „Prea multe pierderi pentru țara asta ca zăcămintele de la Roșia Montană să fie exploatate de alții. Da, să se deschidă șantierele, dar de către unități specializate în domeniu din România, pentru România în care să lucreze oameni din România. Nu ne trebuie intelectuali străini. N-avem noi inginerii noștri, specialiști în aurifere? Eu așa văd lucrurile. Cunoaște unul din-afară mai bine situația decât unul din țara noastră? Apelăm la un străin pentru a rezolva o problemă familială? Indiferent ce bază există, fie pierderi, fie câștiguri, să fie ale mele, să vină din interiorul țării”, susține Grigore Răban, președinte CAR Pensionari Râmnicu Vâlcea.

Gheorghe Dinescu: „Din 2 rele, alegem pe cea mai puțin rea: Da, exploatării!”

Cu totul altă părere are un alt reprezentant al pensionarilor vâlceni, Gheorghe Dinescu, președinte UGPR, filiala Vâlcea: „Sunt pentru exploa­tare, deși îmi dau seama de consecințele imediate asupra me­diu­lui. Țin însă cont de angajamentul firmei care va urma să se ocupe de lucrări (exploatarea minereurilor) și de angajamentul Guvernului de a veghea asupra acestor investiții și de a obliga firma să redea în circuitul agricol și să împădurească importante suprafețe – refacerea în totalitate a mediului. Am în vedere și faptul că, în zona respectivă, ma­joritatea locuitorilor au trăit numai din minerit, iar astăzi mulți dintre ei nu mai au unde să muncească… practic, nu mai au din ce trăi, lucru ce primează în realizarea exploatării respective. Știu că sunt foarte mulți români și, în special, cei din București, care sunt împotriva exploatării, dar trebuie să se gândească că oamenii din zona la care ne referim nu au altă posibilitate de existență. Așadar, din două rele, aleg pe cea mai puțin rea: sunt, întrutotul, de acord cu exploatarea Roșiei Montane”.