EȘALONAREA LA PLATĂ a fost prelungită cu jumătate de an


Ministerul Finanțelor a prelungit cu șase luni, până la 30 septembrie 2021, facilitatea de eșalonare la plată, în formă simplificată, a obligațiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgență Față de procedura normală de acordare a eșalonării potrivit Codului de procedură fiscală, în forma simplificată este necesară doar depunerea unei cereri, iar termenul de soluționare este mult redus. Totodată, ținând cont de situația dificilă cu care se confruntă contribuabilii din perspectiva lichidităților financiare, nu se solicită constituirea de garanții. De asemenea, se suspendă executarea silită pentru obligațiile bugetare ce fac obiectul eșalonării la plată precum și pentru cele care constituie condiție de menținere a valabilității înlesnirii la plată.
Ministerul Finanțelor anunța că o facilitatea fiscală pe care urma să o mențină până la 31 martie 2021, inclusiv, era eșalonarea simplificată, acordată pentru sume de peste 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, dispusă prin OUG nr. 181/2020. Contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate fiscală trebuie să solicite acest lucru până la 31 martie 2021, să fi depus toate declarațiile fiscale obligatorii completate corect și conform cu realitatea, să-și fi plătit toate obligațiile bugetare restante la data declarării stării de urgență, să nu se afle în procedura insolvenței sau în dizolvare sau să i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară.
Pot beneficia de eșalonarea simplificată și debitorii care beneficiază deja de eșalonare la plată, conform Codului de procedură fiscală. Eșalonarea simplificată presupune plata unei dobânzi de 0,01% pe zi de întârziere, jumătate din dobânda uzuală prevăzută de Codul de procedură fiscală, fără constituirea de garanții.
Sursă foto: Arhivă