Două zile de sărbătoare și voie bună la Costești


costesti IMG_1896 toni

După cum vă informam și în edițiile noastre anterioare, Primăria şi Consiliul Local al comunei Costeşti au organizat ,în acest sfârșit de săptămână,  Ziua Comunei, sub genericul “La obârşie, la izvoare”. Ajunsă la cea de-a zecea ediție, manifestarea din acest an s-a prelungit, conform tradiției, pe două zile, cumulând atât amintirea celui mai de seamă fiu al comunei, Aurelian Sacerdoțeanu, un spectacol folcloric în aer liber dar și inaugurarea noii săli de spectacole prin prezența pe scenă a trupei de actori de la Teatrul Masca

Vineri, de la Aurelian Sacerdoțeanu la petrecere sub cerul liber
Debutul programului festiv s-a consumat exact de marea sărbătoare creștină a Izvorului Tămăduirii printr-o expoziţie-târg a meşterilor populari. De la ora 14.00, personalități ale culturii și politicii vâlcene au luat parte la simpozionul  “Aurelian Sacerdoţeanu- arhivist, istoric şi profesor de talie naţională” unde, evident, a fost evocată viața și opera celui pe care toți costeștenii îl recunosc drept primul fiu al comunei lor. Amurgul i-a găsit, pe câteva sute de localnici, în aer liber, pe terenul de sport de la Şcoala Gimnaziala Ferigile, la un spectacol folcloric susţinut de Rapsodia vâlceană, Ansamblul Floricica şi Haiducii de la Amărăşti, cu primarul în frunte. Prelungit pe mai bine de două ore, programul artistic oferit de cântăreții și dansatorii invitați a mai ridicat un pic temperatura momentului, puternic prăbuşită de frigul montan.

Sâmbătă, râsete la foc automat pentru 300 de suflete
Ultima zi a manifestărilor dedicate Zilei Costeștiului s-a centrat pe inaugurarea oficială a sediului renovat al Căminului Cultural din centrul localității. O astfel de clipă istorică merita însoțită de un eveniment pe măsură, așa că organizatorii au făcut un efort și au reușit să convingă o trupă bucureșteană de teatru să pună în scenă o piesă de impact, o comedie savuroasă care să rămână peste timp în mintea și sufletelor oamenilor locului. Dacă în rolul principal se regăsește un actor cu rădăcini pe prin aceste părți, cu atât mai bine… Sâmbătă seara, sala cea nouă și modernă s-a umplut, mai întâi de copii, apoi de adulți gata să petreacă două ore râzând în hohote. Și chiar dacă actorului Sorin Dinculescu, originar din Pietrari, i-a fost mai greu decât de obicei să ducă un astfel de spectacol unde joacă rol dublu, improvizațiile alese de bucureș­teni i-au adus pe spectatori exact la bucuria țintită. La final, mulțumit de modul cum a ieșit sărbătoare, edilul Toma Peștereanu ne-a declarat că vrea să transforme noua sala de spectacole într-un magnet de evenimente pentru viitor: „După cum vedeți, avem o frumusețe de sală pe care nu avem de gând s-o folosim doar de două-trei ori pe an, ca până acum. A fost o investiție mult prea mare ca să ne mulțumim cu atât de puțin. Vreau să demarăm încă din acest an o serie de contacte pentru a organiza, pe timpul verii, un festival de muzică. Vom vedea ce fel de muzică, poate să fie populară sau folk, important este să exploatăm cât mai mult această nouă investiție, să dăm oamenilor o bucurie în fiecare anotimp, să creăm evenimente care, încet-încet să atragă și mai mulți turiști pe viitor. Vreau să aducem Costeștiul în prim–plan și pentru altceva decât Țiganiada de Sfântă Mărie Mică. Acum avem o locație de calitate și vă garantez că, încet-încet, vom pune la punct și manifestări pe măsură.”