Dotări moderne pentru serviciile de urgenţă


La întrunirea de la sfârşitul săptămânii trecute a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, desfăşurată la Craiova, judeţul Vâlcea a fost reprezentat de dr. ing. ION CÎLEA, preşedintele Consiliului Judeţean. Cu ocazia acestei reuniuni a avut loc recepţia a 21 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă achiziţionate de A.D.I. în cadrul proiectului iniţiat de cele 5 judeţe ale Olteniei pentru îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, proiect finanţat pe structura Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.3.

Din cei peste 49 milioane lei cât reprezintă valoarea totală a proiectului, 10,62 milioane lei revin judeţului Vâlcea. Aceste fonduri vor fi convertite în 9 echipamente moderne ce vor îmbogăţi dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Dintre acestea au intrat deja în posesia ISU 3 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, precum şi o autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic şi radiologic). În următoarele zile se vor mai adăuga acestor dotări 4 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă şi o autospecială pentru descarcerări grele.

La reuniunea de la Craiova s-a apreciat faptul că în judeţul Vâlcea s-au făcut paşi extrem de importanţi în ceea ce priveşte organizarea structurilor de intervenţie, subliniindu-se că în toate cele 89 de localităţi s-au creat servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă şi, la nivelul fiecăruia, s-au elaborat planuri de asigurare a resurselor materiale.

„Am demarat, într-adevăr, bine – a precizat preşedintele Ion Cîlea – dar încă mai sunt lucruri de realizat. Mă gândesc, de exemplu, la organizarea în regim de urgenţă a unei baze operaţionale în comuna Voineasa ori chiar în zona amenajărilor  turistice din munţii Lotrului pentru a putea să se intervină rapid şi eficient în orice situaţie, fie pe traseele de transport cu cablu, fie în punctele de aglomerare turistică. În acest scop, am iniţiat deja o serie de demersuri pentru organizarea unui centru de intervenţie medicală şi descarcerări”.

Compartimentul de relaţii cu mass media al CJ Vâlcea