DJST Vâlcea a făcut bilanțul ultimelor luni


DJST_maraton

• zeci de concursuri s-au desfășurat sub egida instituției conduse de profesorul Bogdan Marinescu

Sezonul estival a fost de bun augur pentru activitatea sportivă, deoarece, în pofida faptului că litoralul este un concurent puternic, faptul că judeţul Vâlcea este amplasat pe munţi şi dealuri constituie un avantaj redutabil, astfel că o serie de acţiuni cu caracter sportiv s-au derulat pe timpul verii la noi acasă.
Conducerea instituției a dorit să treacă în revistă câteva dintre cele mai importante evenimente sportive care au avut loc în perioada vacanţei de vară. Primul dintre acestea a fost „Orășelul Copiilor Sănătoși!”. Cu această ocazie, în staţiunea Călimă­neşti, s-a desfășurat o acţiune gustată de pă­rinţi şi copii deopotrivă, desfășurată în Parcul Central al oraşului. Acolo, Direcţia Ju­de­ţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea, Asociaţia Exploratori pentru Viitor, Primăria Oraşului Călimăneşti, Inspectoratul Jude­ţean de Jandarmi Vâlcea, Parcul Naţional Cozia, Cabinet Medical Dr. Udrea Carmen şi un sponsor generos s-au implicat în orga­ni­zarea şi buna desfăşurare a evenimen­tului.
În perioada 23 – 27 iunie, s-a desfă­şurat Concursul Naţional de Navomodele şi Automodele „CUPA RÂMNICULUI”, a VIII-a ediţie, având ca parteneri Primăria Râmnicu Vâlcea, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea, Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici, Fundaţia Jude­ţeană pentru Tineret Vâlcea, ARCA, Asocia­ţia Centrul pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi muncă, Centrul Regional pen­tru Tineret şi Dezvoltare Durabilă – EUROGREEN, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Rm. Vâlcea şi Liceul Teh­no­logic „Căpitan Nicolae Pleşoianu” Rm. Vâlcea. Au participat elevi din 19 judeţe ale ţării, aliniindu-se 28 de echipe la start. Fondurile pentru premiere au fost asigurate de către Ministerul Educaţiei Naţionale (3.500 lei), dar și de către diverse sponsorizări de la firme din judeţul Vâlcea.
Duminică, 27 iulie 2014 s-a desfăşurat „Cupa VLC” cu două trasee, pentru cicliști antrenați și foarte antrenați, în zona turis­tică Voineasa – Malaia (judeţul Vâlcea). Tra­seul Epic a măsurat 70 km lungime şi 3.580 m diferenţă de nivel, având ca punct de plecare hidrocentrala din satul Ciungetu (comuna Malaia), şi continuare pe Drumul Judeţean 701 – Drumul Naţional 7A – Stra­tegică – Cabana Plaiul Poienii – Coada La­cu­­­lui Galbenu – Barajul de acumulare Gal­benu – Valea Latoriţei – Barajul Petrimanu – Drumul Judeţean 701, cu întoarcere în satul Ciungetu, iar traseul Standard a măsurat 40 km lungime (1664 m diferenţă de nivel) şi a avut aceeaşi rută până la Cabana Plaiul Poienii, de unde s-a făcut întoarcerea la locul de start.
În perioada 26-28 iulie, Red Bull Ma­niacs împreună cu DJST Vâlcea a orga­nizat cel mai dur raliu de „HARD ENDURO” din lume, la care au participat peste 350 de con­curenţi. Startul a fost dat în comuna Boiţa (judeţul Sibiu), iar finish-ul primei etape a avut loc în staţiunea Voineasa. În Ro­mânia, a fost prezent inclusiv campionul mondial en titre Graham Jarvis şi ex-campionii Jonny Walker şi Paul Bolton. Un alt concurent de marcă a fost şi prezentatorul TV Dani Oţil, un împătimit al curselor de hard enduro.
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea, împreună cu Primăria Mihăeşti, Asociaţia „Pro Logos” şi un spon­sor au desfăşurat la Şcoala cu clasele I-VIII din Govora – Sat, acţiunea „COPII SĂNĂ­TOŞI”, care a avut ca scop stimularea copiilor pentru a face mişcare şi pentru a-şi dezvolta diverse abilităţi. Acţiunea s-a desfăşurat pe 13 şi 14 august, timp în care copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani au putut lua parte la jocuri sportive şi activităţi diverse specifice vârstei lor. Au făcut echili­bristică pe echipe cu ajutorul unui ziar împă­­turit, au alergat cu oul în lingură, au putut să participe la un concurs de biciclete printre jaloane sau au dobândit cunoştinţe despre efectele fumatului, cu ajutorul pet-ului fumător. Toate aceste activităţi au fost des­făşurate cu ajutorul inspectorului de sport din cadrul DJST Vâlcea, şi a volun­tarilor austrieci aduşi în România de către reprezentanţii asociaţiei Pro Logos, entitate non-profit a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.
După momentul festiv de închidere, a urmat o altă acţiune, care a avut menirea de a aduce bucurie în suflet şi celor mai nevoiaşi oameni ai comunei, dat fiind faptul că grupul de voluntari din Austria au venit pregătiţi cu haine şi alimente pentru 25 de familii. În data de 14 august, s-a desfăşurat cea de-a doua ediție a „MARATONULUI OLTENIEI” evenimentul sportiv având ca organizator principal Grupul CEZ România şi colaboratori Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Direcţia Judeteană pen­tru Sport şi Tineret Vâlcea, Federaţia Romană de Ciclism şi Padina Fest. Anul acesta, au fost dedicate două zile de competiţii pasio­naţilor de ciclism şi celor interesaţi de aler­gare în aer liber care au putut contribui şi la o cauză nobilă, având în vedere faptul că banii strânşi au fost donaţi unui caz social.
Timp de patru zile, în perioada 28-31 august 2014 în zona Cheile Cheii, s-a des­făşurat „a IX- a ediție a școlii de alpi­nism”. Acest lucru s-a datorat strânsei legă­turi dintre Organizaţia „Cercetaşii Româ­niei” – Centrul Local „Mircea cel Bătrân” şi DJST Vâlcea. S-au adunat tinerii care iubesc muntele şi au vrut să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii. Cei prezenţi au fost iniţiaţi în tainele alpinismului. Aceştia au venit din municipiul Bucureşti, dar și din județele Argeş, Sibiu şi Vâlcea, iar muntele i-a răsplătit cu peisaje şi cărări deosebite. Acţiunea s-a desfăşurat în bune condiţii şi în siguranţă, datorită profesio­na­lis­­mului de care au dat dovadă specialiştii din cadrul Salvamont – Salvaspeo Vâlcea. Pe lângă reprezentanţii salvamontului vâl­cean şi-a dat girul şi a făcut o demonstraţie renumită alpinistă Silvia Murgescu, care a reuşit să se caţere pe „Păianjenul Galben” din zona „Claia Strâmbă”. DJST Vâlcea do­reş­te şi pe această cale să mulţumească tu­tu­ror celor implicaţi pentru colaborare şi sprijin.