„Dintr-un combinat enorm, OLTCHIM va ajunge un butic!”


• verdictul aparţine liderului CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, pentru care decidenţii dosarului de privatizare al combinatului urmăresc numai comisionul unei afaceri estimate la 900 milioane euro

Vizita de ieri a preşedintelui Hossu la Vâlcea s-a soldat cu noi veşti proaste pentru chimişti. Flancat de Mihai Dicu­loiu, primul om ALFA a susţinut că dosa­rul de privatizare îi miroase puternic de tot a tun, varianta pe care o expusese şi duminică, la prânz, pe un post central.

După o prezentare generoasă a lui Mihai Diculoiu, în care s-au înaintat mo­ti­­vele pentru care chimiştii cer capului tandemului Piperea – Bălan (neacce­sa­rea fondurilor financiare necesare capitalului de lucru, restanţele salariale pe lunile iunie şi iulie 2013 ca şi cele din decembrie 2012, ianuarie 2013, aprilie 2013, concedierea a 969 angajaţi fără drep­turi salariale restante sau plăţi com­pensatorii în baza CCM, suspendarea Con­trac­tului Individual de Muncă, şomaj tehnic, pentru 715 sala­riaţi), preşedin­tele Confederaţiei şi-a făcut publice, din nou, dubiile referitoare la modul cum este condusă privati­zarea. Îndoielile aces­tuia pleacă de la faptul că, în caiet, nu este inclusă şi rafinăria ARPECHIM. Hossu consideră aberantă pretenţia de vânzare a combi­natului fără principala lui sursă de ma­terie primă şi crede că finalizarea procesului are mari şanse de a se solda cu un nou eşec: „E o afacere să vinzi un astfel de colos pe timp de criză după ce i-ai redus activitatea la un nivel ridicol?! E un tun! La o evaluare de 900 de milioane, scoateţi dumnea­voastră un comision de zece procente şi veţi vedea ce se urmăreşte de fapt de către decidenţi… Privatizările din Ro­mâ­­­nia ar fi trebuit făcute prin aport de ca­pital, să vezi câţiva ani cu cine ai de-a face, dacă merită sau nu. La noi, sta­tul s-a chinuit să scape efectiv de aces­te active… ”, a fost sentinţa pre­şe­din­te­lui ALFA.

Acesta şi-a caracterizat vizita drept un semnal de alarmă, admiţând că i-a fost imposibil să se vadă cu Ponta pe acest subiect. El a adăugat şi că a primit ceva semnale că ARPECHIM-ul are şanse de a reveni sub aripa statului. Pentru Hossu, o soluţie pentru platfor­mă ar fi fost unificarea cu CET-ul, mo­ment în care unul dintre subordonaţii săi de la Vâlcea a sărit ca ars: „Minerii au ţinut platforma, ei au finanţat combinatul şi lor trebuie să le mulţumim că mai vorbim azi de Oltchim”, a ţipat Ionel Vâncea, vicepreşedintele UST Cartel ALFA Vâlcea.

În fapt, filiala locală cere o decizie politică şi guvernamentală pentru sta­bili­rea strategiei de funcţionare şi privatizare, capitalizarea prin conversia creanţelor în acţiuni pentru atragerea fondurilor necesare capitalului de lucru şi cooptarea lui Ionel Blănculescu în elaborarea planului de reorganizare pentru relansarea OLTCHIM.