„Despre turismul vâlcean, în primul rând”


• este titlul unei cărți în care deputatul Eugen Neață prezintă evoluția turismului vâlcean, prin comparație cu cel din alte județe
• analiza vizează ultimii doi ani, unii destul de dificili din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de Coronavirus
Așa cum și anul trecut ați putut afla din paginile ziarului nostru, deputatul Eugen Neață a publicat, pe pagina sa de socializare, mai multe articole numite intitulate sugestiv „Despre turismul vâlcean, în primul rând”. Ei bine, la sfârșitul anului trecut, aceste articole au poposit în paginile unei cărți cu același titlu.
Recent, deputatul Eugen Neață a explicat care au fost motivele pentru care a ales să transpună toate aceste articole într-o carte tipărită (nu doar una în format electronic) vorbind și despre felul în care turismul vâlcean a fost afectat de restricțiile specifice pandemiei de Coronavirus.
„Am luat această decizie editorială pentru a păstra peste timp o analiză, fie ea și grăbită, a ceea ce credeam atunci, și cred și acum, anume că turismul este domeniul cu cel mai mare potențial de dezvoltare din județul nostru. Cu o condiție: abordarea metodică, planificată, cum se întâmplă în țările la statutul cărora aspirăm. Vrem o țară ca afară! În materie de turism avem atâtea exemple de bune practice: de la Marea Neagră, la Marea Baltică și pe o coastă și pe alta a Mării Mediterane. Toate acestea într-un spațiu în care diferențele culturale n-ar trebui să fie unele decisive”, au precizat Eugen Neață.

În ultimul an, după numărul de înnoptări, Vâlcea s-a aflat pe locul cinci la nivel național

„Revin la acest subiect pentru că, de curând, am avut curiozitatea să văd cu ochii mei cum stăm în județul Vâlcea cu turismul nostru cel de toate zilele. Vă sugerez site-ul statisticiromania.ro pe care informațiile despre județul Vâlcea pot fi vizualizate și în comparație cu celelalte zone din România. Grafic! Veți avea toată gama de surprize, dar nu vreau să vi le dezvălui acum. Printre capitolele prezentate, turismul. În două cifre. Înnoptări și număr de turiști. Date comparative, martie 2022 versus martie 2021. Pe locul cinci, după București, Constanța, Brașov și Bihor, județul Vâlcea cu o creștere de 690.927 înnoptări (55,68%). De la 690.927 la 1.075.606. Tot în martie 2022, Vâlcea ocupa locul 11, cu 22.603 turiști, fiind depășit de cele spuse mai înainte, dar și de Cluj, Prahova, Iași, Mureș, Suceava și Sibiu. Anul anterior, 2021, în aceeași lună martie, Vâlcea fusese pe locul 4, după Brașov, București și Prahova. Mai trebuie știut că Vâlcea era pe același loc 10 și în martie 2019 la numărul de turiști și pe același loc cinci la înnoptări. Înainte de pandemie. Nu există date mai recente de luna martie pentru anul 2022. Vă invit să comparați datele economice și sociale ale județului nostru cu oricare alt județ din România pentru a vedea în formă grafică, atât de sugestivă, care este locul turismului pe lista șanselor noastre de dezvoltare. Turismul vâlcean, în primul rând, cum spuneam și anul trecut pe vremea aceasta”, a mai precizat reprezentantul județului nostru în Camera Inferioară a Parlamentului României.