DEPUTATUL EUGEN NEAȚĂ pregătește o inițiativă legislativă care să vină în sprijinul meșterilor ceramiști


După mai multe proiecte legislative redactate în ultimii ani, care, după ce au devenit legi, au avut un impact pozitiv pentru mii de locuitori ai județului Vâlcea (și nu numai pentru ei), deputatului Eugen Neață i-a fost solicitat sprijinul și pentru ameliorarea unei situații care, de mulți ani, în necăjește pe meșterii ceramiști. Problema a fost semnalată de către reprezentanți ai acestei bresle din orașul Horezu și din împrejurimi, dar situația este neplăcută pentru toți meșterii din țara noastră care «îndrăznesc» și în aceste timpuri dificile să ducă olăritul la rang de artă, așa cum au învățat din moși-strămoși.
În concret, conform celor prezentate de către deputatul Eugen Neață, meșterii tradiționali au nemulțumiri în privința procesului de atestare în meseriile lor, în legătură cu recunoașterea profesiei lor. De asemenea, ei doresc să se găsească posibilități legale și pentru a fi sprijiniți atunci când doresc să participe la târguri și expoziții pentru a-și promova produsele atât în țară, dar și peste hotarele României.

Prima întâlnire, la sediul Primăriei Horezu

Mai multe informații despre demersurile care ar fi necesare pentru remedierea acestor neajunsuri ne-au fost prezentate de către Eugen Neață.
„Am mers la Horezu pentru o întâlnire cu primarul Nicolae Sărdărescu. A fost important să ne vedem pentru a discuta la fața locului despre o mai veche cerere pe care ne-au făcut-o meșteșugarii tradiționali care trăiesc și lucrează aici. Este de notorietate internațională că, la Horezu, meseriile tradiționale se transmit de la o generație la alta de multe sute de ani. A existat aici o importantă școală de pictură religioasă activă în cadrul Mănăstirii Hurez, de unde ucenicii au plecat să picteze mai apoi lăcașuri de cult din toate regiunile locuite de români de-a lungul și de-a latul munților Carpați. Cea mai cunoscută este însă tagma olarilor din zonă, recunoscuți și prin simbolul grafic pe care îl pictează pe majoritatea obiectelor realizate de ei: Cocoșul de Hurez. De-a lungul timpului au existat inițiative ale meșteșugarilor tradiționali în direcția obținerii unor norme legislative care să le reglementeze activitatea și să le protejeze interesele pe piețele de desfacere a produselor lor. Politicienii antrenați în aceste inițiative au produs inițiative legislative respinse cu ușurință pe motiv de suprapunere cu legi și norme existente deja, lucru inacceptabil în jurisprudența internațională. Ultimul text de lege propus de inițiatori s-a dovedit a fi o suprapunere cu prevederi din Legea nr. 26/2008 care protejează patrimoniul cultural, de pildă”, a declarat deputatul de Vâlcea.

Cum ar putea fi găsite soluțiile?

„Am fost la Horezu pentru a răspunde dorinței meșterilor tradiționali de aici de a mă implica în redactarea și în susținerea legii de care au nevoie. Cu toții știu activitatea mea legislativă pentru că zona lor de activitate beneficiază deja de două dintre inițiativele mele mai vechi. Este vorba despre legea care facilitează investițiile în turismul montan și despre supranumita «Lege Eugen Neață», destinată protecției persoanelor care au fost expuse mai mult de trei decenii la poluarea remanentă din zonele puternic industrializate. Oamenii din Horezu cunosc beneficiile acestor norme legislative pe care le-am inițiat și își doresc să formulez o nouă lege care să-i ajute să-și deruleze activitatea de meșteri tradiționali și să-și protejeze interesele legate de această producție. Am convenit cu primarul Nicolae Sărdărescu să ne întâlnim cât mai curând într-un grup lărgit, la care să participe cât mai mulți dintre cei implicați. Este pasul cel mai important pe care l-am făcut la începutul documentării cu care am pornit toate proiectele de succes din Parlamentul României. Documentarea mă ajută să înțeleg domeniul de activitate și să-mi clarific obiectivele pe care le urmăresc oamenii care au nevoie de legile inițiate de mine”, a mai precizat Eugen Neață.

Ce doresc meșterii olari?

În final, Eugen Neață a creionat și principalele nemulțumiri ale meșterilor olari, pe care va încerca să le remedieze printr-o viitoare lege.
„Am reținut din discuția cu primarul Nicolae Sărdărescu că meșterii tradiționali au nemulțumiri în privința procesului de atestare în meseriile lor, în legătură cu recunoașterea profesiei lor și multe altele legate de participarea la târguri și expoziții sau referitoare la instituțiile și la forurile care îi reprezintă în diverse situații publice aici și peste hotarele României. Am convenit ca întâlnirea într-un grup mai larg de dezbatere și de informare reciprocă să aibă loc cât mai curând pentru a pregăti inițiativa mea legislativă până la revenirea în băncile din Parlamentul României”, a concluzionat reprezentantul județului nostru în Parlamentul României după vizita de joi, 12 ianuarie 2023, în capitala ceramicii românești.