Tic-Tac! BOGDAN AURESCU MAI ARE LA DISPOZIȚIE ZECE ZILE să ofere răspuns (pertinent) la o întrebare dificilă pe care i-a adresat-o Daniela Oteșanu


Au trecut deja trei săptămâni (din 30 mai 2022) de când Daniela Oteșanu, deputat PSD Vâlcea, i-a adresat lui Bogdan Aurescu – ministerul Afacerilor Externe o întrebare (incomodă, e drept) și pe care, probabil, mulți români i-ar fi adresat-o dacă l-ar fi întâlnit, să zicem, la… supermarket. „Ce se mai «aude» despre aderarea României la Spațiul Schengen?”, cam aceasta ar fi, în rezumatul nostru succint, întrebarea pe care Daniela Oteșanu i-a adresat-o șefului MAE.
Sigur, întrebările pe care reprezentanta județului nostru în Parlamentul României i le-a adresat ministrului Bogdan Aurescu nu au sunat chiar așa, însă, în esență, ele asta au vizat: solicitarea unor explicații concrete cu privire la pașii pe care România i-a făcut / îi mai are de făcut pentru a fi acceptată în acest club select al statelor în care libera trecerea frontierelor este permisă foarte ușor; un hop pe care țara noastră pare că nu este capabilă să îl treacă de mai bine de 15 ani. Și, să vedeți cum, în discuții pe care să fi reintrat Portul Constanța, despre care (în mod fals) s-a bătut multă monedă cum că Olanda s-ar opune aderării României la Spațiul Schengen tocmai pentru că acest port de la Marea Neagră ar deveni un concurent pentru Portul Rotterdam de la Marea Nordului.

Răspunsul lui Bogdan Aurescu trebuie să fie trimis cel târziu pe 30 iunie

Pentru a vă edifica mai bine cu privire la interpelarea pe care Daniela Oteșanu i-a transmis-o ministrului Bogdan Aurescu, vă propunem să vă prezentăm integral conținutul acesteia. Nu înainte însă de a vă spune că șeful MAE are ca termen pentru a oferi un răspuns data de 30 iunie 2022. Suntem curioși ce răspuns va oferi Bogdan Aurescu și vom urmări speța!
„Stimate domnule ministru, având în vedere recomandarea Comisiei Europene ca România și alte state să fie incluse în Spațiul Schengen, care sunt demersurile și măsurile pe care Ministerul de Externe le va realiza în perioada următoare pentru a se finaliza cât mai repede acest proces?
Cu toate că România îndeplinește de mult toate condițiile tehnice și merită pe deplin să fie admisă în acest spațiu comercial, acum s-a adăugat un nou instrument care poate să contribuie decisiv la acceptarea României în Spațiul Schengen și anume creșterea investițiilor în Portul Constanța, care, în actualul context geo-politic, a devenit una din porțile comerciale importante pentru Uniunea Europeană. În argumentele pe care le veți susține în fața statelor membre ale Uniunii Europene pentru includerea țării noastre în Spațiul Schengen cred că este obligatoriu să subliniați că România a fost solidară cu Uniunea Europeană în toate măsurile luate în contextul conflictului militar din Ucraina, asigurând un culoar important pentru refugiații din această țară, pentru exporturile din Ucraina, dar și pentru refacerea unor lanțuri de aprovizionare ale Uniunii Europene dinspre Orient. Așadar, acum ar trebui ca și Uniunea Europeană să fie solidară cu România și să admită cererea de intrare în Spațiul Schengen în cel mai scurt timp. Solicit răspuns în scris”, i-a transmis Daniela Oteșanu ministrului Bogdan Aurescu.