Decembrie, luna subvenţiei la motorină


• Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte beneficiarilor interesaţi că, în cursul lunii decembrie 2011, se depun cererile de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare pentru motorina cu acciză redusă pentru anul 2012

Adrian-PinteaConform H.G. nr. 408/2010 şi O.M.A.D.R. nr. 126/2010 cu modificările şi completările ulterioare, Cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare se depune la centrul APIA judeţean sau al municipiului Bucureşti, pe raza căruia se află exploataţia / exploata­ţiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat sau unde a fost depusă cererea de plată pentru sprijinul pe suprafaţă.

Ajutorul de stat se acordă producăto­rilor agricoli care îndeplinesc urmă­toarele condiţii, în funcţie de sectorul (vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare) în care îşi desfăşoară activitatea: a) să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul agricol, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare; b) să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimen­telor cu efectivele de animale sau să deţină document de înregistra­re/autorizare sanitară veterinară pentru păsări/familii de albine/viermi de mătase; c) suprafaţa totală de teren pe care le exploatează să fie de minimum 1,0 ha, iar suprafaţa parcelelor agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepiniere­lor pomicole, pepinierelor viticole, arbuş­tilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha; d) să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat; e) să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice.

Conducerea APIA Vâlcea menţionează că beneficiarii nu trebuie să fie în dificultate financiară în sensul Liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate, respectiv persoane care constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare.

Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrul APIA judeţean sau al municipiului Bucureşti, în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Într-o cu totul altă ordine de idei, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricul­tură (APIA) informează că a efectuat plăţi în perioada 16.10 – 30.11.2011, în valoare totală de 1,7 miliarde lei (391,4 milioane euro), pentru 1.061.508 fermieri, reprezentând avansul de 42 EURO/ha (183 RON/ha), pentru cererile depuse în Campania de acordare a sprijinului pe unitate de suprafaţă SAPS 2011. De asemenea, în perioada 16 – 30.11.2011, au fost efectuate plăţi în valoare de 127,6 milioane lei (30 milioane de euro) în cadrul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile de piaţă gestionate de APIA, respectiv restructurare-reconversie viţă de vie, grupuri de producători, organizaţii de producători, lapte în şcoli, fructe în şcoli, transport PEAD.

Potrivit directorului Adrian Pintea (foto), la nivel local, în ceea ce priveşte plata în avans, la 30 noiembrie, s-au autorizat la plată nu mai puţin de 28.579 fermieri cu suma totală de 16.362.700 lei, reprezentând 99,20% din fermierii autorizaţi. În ceea ce priveşte plăţile pe alte măsuri din FEGA, Pintea aminteşte de cei 174.153,04 lei pentru restructurare/reconversie, 481.169,72 lei pentru necesarul de lapte în şcoli şi 81.475,36 lei pentru fructele din unităţile de învăţământ.