DE DATA ACEASTĂ ESTE DIFERIT


Mai sunt 100 de zile până când primele secţii de votare se vor deschide pentru alegerile europene din 2014. 400 de milioane de europeni vor vota pentru un nou Parlament şi pentru un nou Executiv al Uniunii Europene.

 

De ce sunt aceste alegeri diferite?

 

– Pentru că Parlamentul European are competenţe lărgite faţă de 2009. Alegerile europene din luna mai vor permite alegătorilor să contribuie la consolidarea şi schimbarea direcţiei pe care Europa va porni în abordarea crizei economice şi în multe alte probleme care afectează viaţa cotidiană a oamenilor.

– Pentru prima dată, componenţa noului Parlament European va determina cine va fi persoana care va conduce următoarea Comisie Europeană, instituţia executivă a UE, care iniţiază legislaţia şi supraveghează punerea sa în aplicare. 

– Conform noilor reguli, şefii statelor sau guvernelor UE, care vor propune un candidat pentru postul de viitor Preşedinte al Comisiei, trebuie să facă acest lucru ţinând cont de rezultatele alegerilor. 

– Parlamentul European va alege Preşedintele Comisiei cu o majoritate a membrilor componenţi, adică cel puţin jumătate din cei 751 de Membri ai Parlamentului European care vor fi aleşi (376). Astfel, partidele politice europene vor prezenta, dacă nu au făcut-o deja, candidaţii pentru această funcţie de conducere în UE, înaintea alegerilor europene, permiţându-le astfel cetăţenilor să aibă un cuvânt de spus în privinţa viitorului Preşedinte al Comisiei.

– Noua majoritate politică rezultată din alegeri va elabora, de asemenea, legislaţia europeană în următorii cinci ani, în domenii precum piaţa unică sau libertăţile civile. Parlamentul – singura instituţie UE aleasă în mod direct – este acum o componentă fundamentală pentru sistemul european de luare a deciziilor şi are o influenţă egală cu cea a guvernelor naţionale cu privire la aproape toate legile UE. Alegătorii vor avea o influenţă mai mare ca niciodată.

Dana Radulescu, consilier de comunicare Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea