DANIELA OTEȘANU SOLICITĂ ca modificarea prețului plafonat la gaze naturale să se facă în funcție de evoluțiile din piața de profil


Pe 14 februarie 2023, prin intermediul unei interpelări, Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, i-a adresat ministrului Energiei, Virgil-Daniel Popescu, două întrebări cu privire la posibilitatea ca modificarea prețului plafonat la gaze naturale să se facă în funcție de evoluțiile din piața de profil.
Pentru o mai bună informare a opiniei publice, în rândurile de mai jos vă prezentăm în integralitate conținutul interpelării pe care reprezentanta județului nostru în Parlamentul României a transmis-o ministrului Energiei.
„Stimate domnule ministru,
După introducerea plafonului de 0,31 lei/KWh la gazele naturale, prin aprobarea OUG 27/2022, prețurile din piața europeană și românească au scăzut treptat, pe fondul consumului redus în contextul unei ierni blânde, fără temperaturi foarte scăzute. Pe piața românească, la mijlocul lunii ianuarie 2023, prețul pentru 1 MWh de gaze naturale era la 55,45 euro, respectiv echivalentul a 273 de lei la cursul de schimb valutar al Băncii Naționale din România. Prin urmare, pe piața liberă se tranzacționează gaze naturale la 0,27 lei/KWh, respectiv cu aproximativ 13% mai puțin față de plafonul de 0,31 lei/KWh stabilit prin OUG 27/2022. În același timp, prețul gazelor naturale la producătorii din România a fost plafonat la 0,15 lei/KWh. Iar dacă adăugăm costurile de transport (0,009 lei/KWh), pe cele de distribuție (0,035 lei/KWh) și costurile reglementate ale furnizorilor (0,00075 leu/KWh), rezultă un cost total al gazelor furnizate populației de 0,24 lei/KWh.
Cu toate acestea, gazele naturale continuă să fie furnizate consumatorilor casnici la prețul maxim permis de 0,31 lei/KWh deși realitatea din piață este cu totul diferită.
1.În această privință, aș vrea să vă întreb care ar fi poziția Ministerului Energiei cu privire la o modificare a OUG 27/2022, în sensul stabilirii unui plafon cu cel puțin 10% la mic decât cel existent, astfel încât să reflecte realitatea din piața de gaze naturale din România?
2.De asemenea, care ar fi poziția Ministerului Energiei cu privire la o reglementare care să permite ANRE să stabilească periodic, de exemplu trimestrial plafonul maxim pentru prețul gazelor naturale furnizat consumatorilor casnici, în funcție de evoluțiile pieței românești și ale costurilor operatorilor din această piață? Solicit răspuns în scris”.