CUM VA ARĂTA PARCUL de pe Dealul Capela… după ce se va aproba SF-ul?


• pădurea-parc de pe dealul-simbol al Râmnicului va prinde contur: amenajări minim invazive, cu impact redus asupra mediului și cu protejarea ecosistemului
Primăria Râmnicului a intrat în posesia studiului de fezabilitate pentru amenajarea pădurii-parc de pe Dealul Capela. Este vorba despre zona de extravilan de 38,8 hectare din suprafața totală de 46,5 de hectare intrată în posesia municipiului prin Hotărârea de Guvern nr. 133/27.01.2022. Principalele caracteristici avute în vedere la întocmirea studiului au fost o intervenție invazivă minimă și îmbunătățirea experienței vizitatorilor fără afectarea ecosistemului. Ca urmare, se propune amplasarea pe un total de 115,5 mp (adică un procent de 0,00029% din suprafața vizată) a trei pavilioane-platforme pentru activități recreative, a unui amfiteatru în aer liber/platformă educativă, a două foișoare și a unui punct de belvedere, toate realizate preponderent din lemn pentru un impact cât mai mic asupra mediului. De asemenea, vor fi montate 25 de bănci, realizate tot din lemn, precum și trei zone cu panouri informative, care vor fi amplasate de-a lungul traseului principal. Traseele forestiere și cărările vor fi împărțite pe categorii și moduri de utilizare: pentru mersul pe jos, pentru alergare sau pentru mersul cu bicicleta, toate marcate corespunzător. Întrucât zona nu beneficiază de utilități, un grup sanitar și un punct de colectare selectivă a deșeurilor urmează să fie amenajate în zona de acces în parcul-pădure, respectiv la capătul dinspre releu al aleii Castanilor.

Studiul de fezabilitate încă nu a fost aprobat în ședința de Consiliu Local

Deși administrația locală anunțase că studiul de fezabilitate urmează să fie aprobat în ședința de Consiliu Local desfășurată zilele treucte, iată că acesta nu a fost încă aprobat. Cum v-am mai anunțat, din cauza unor contre politice, 13 proiecte aflate pe ordinea de zi a acelei ședințe (printre care și cel care viza aprobarea studiului de fezabilitate pentru parcul ce va fi construit pe Dealul Capela) nu au mai fost nici măcar dezbătute, netrecând de o comisie care trebuia să își exprime avizul favorabil. Totuși, sunt șanse foarte mari ca, în viitoarele ședințe ale Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, acest proiect să fie aprobat.
După aprobarea SF-ului, va urma întocmirea proiectului, eliberarea autorizației de construire, iar apoi se va face achiziția lucrărilor. Costurile estimate prin SF ale acestor amenajari sunt în valoare de 1,116 mil. lei (TVA inclus).
Pentru restul de suprafață din Dealul Capela (cu regim intravilan), Primăria Râmnicului intenționează accesarea de finanțări europene pentru realizarea unor amenajări de agrement în concordanță cu reglementările în vigoare și regimul silvic specific.