Cum se completează Registrul de Evidenţă Fiscală?


cci_sediuCamera de Comerţ şi Industrie atrage atenţia că Registrul de evidenţă fiscală reprezintă una dintre obligaţiile majore pentru societăţile comerciale. OG nr. 8/2013 a introdus în Codul fiscal obligativitatea contribuabililor plătitori de impozit pe profit să evidenţieze în registrul de evidenţă fiscală veniturile impozabile realizate din orice sursă, într-un an fiscal, precum şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora. Noua prevedere este precizată la art. 19, la un alineat nou introdus – alin.6.

„Până acum, completarea acestui registru era prevăzută doar în Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 870/2005, actul normativ care îl reglementează. Potrivit acestui ordin, registrul de evidenţă fiscală se întocmeşte de către contribuabilii care sunt înregistraţi ca plătitori de impozit pe profit. Deşi regis­trul este document cu regim special de tipărire şi distribuire, normele legale permit societăţilor să-l întocmească şi în formă electronică (conform art. 12 din actul normativ citat).

Acest registru are ca scop înscrierea tuturor informaţiilor care au stat la determinarea profitului impozabil şi a calculului impozitului pe profit cuprins în declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat. Documentul se păstrează la domiciliul fiscal al contribuabilului şi trebuie prezentat organelor de inspecţie fiscală de câte ori este nevoie.

Informaţiile înscrise în acest registru trebuie înregistrate în ordine cronolo­gică şi trebuie să corespundă cu opera­ţiunile fiscale şi cu datele privind impo­zitul pe profit din declaraţia privind obli­ga­ţiile de plată la bugetul general con­so­lidat. În­registrările în Registrul de evi­denţă fis­cală se vor face pentru fiecare perioadă pentru care contribua­bilul are obli­gaţia de a declara impozitul pe pro­fit”, infor­mează site-ul oficial al CCI Vâlcea.

Recent, Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică şi normele de aplicare pentru noile reglementări din Codul fiscal, comple­tând şi prevederile referitoare la Registrul de Evidenţă Fiscală.

Astfel, potrivit proiectului de HG publicat de Finanţe, Normele Codului Fiscal vor stabili că, pentru determi­narea profitului impozabil, contribuabilii sunt obligaţi să întocmească un registru de evidenţă fiscală, ţinut în formă scrisă sau electronică.

În acest document, ce mai prevăd Normele de aplicare a Codului fiscal, trebuie înscrise: veniturile impozabile realizate de contribuabil, din orice sursă într-un an  fiscal, cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor cheltuieli, precum  şi orice informaţie cuprinsă în declaraţia fiscală, obţinută în urma unor prelucrări ale datelor  furnizate de înregistrările contabile.

Evidenţierea veniturilor impozabile şi a cheltuielilor aferente,  se efectuează pe natură economică, prin totalizarea acestora pe trimestru şi/sau an fiscal, mai precizează Normele de aplicare a Codului fiscal.

Potrivit Ordinului Ministerului Finan­ţelor nr.870/2005, Registrul de Evidenţă Fiscală se eliberează contra cost de către unităţile fiscale, pe baza unei ce­reri. Aceasta trebuie însoţită de certifica­tul de înregistrare al societăţii emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţu­lui. Totuşi, s-ar putea să mai aveţi ne­vo­ie şi de: copie Certificat Constatator; co­pie Hotărâre Judecă­torească de înfiin­ţare a societăţii comerciale; copie după actul de identitate al persoanei delegate să depună solicitarea şi să ridice registrul.

Cererea pentru achiziţionarea registrului trebuie depusă în maxim 30 de zile de la înregistrarea unei societăţi (numai dacă firma s-a declarat plătitoare de impozit pe profit). Contribuabilii care nu mai îndeplinesc toate condiţiile de plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor trebuie să achiziţioneze Registrul de Evidenţă Fiscală în 30 de zile de la data la care au devenit plătitori de impozit pe profit.