Criză de donatori de sânge!


Prea puțini vâlceni mai trec pragul Centrului Sanguin de Transfuzii Sanguine pentru a dona sânge în vederea salvării unor vieți omenești. Criza se simte mai ales că vin solicitări la Centru de la mai multe unități medicale din județ. Solicitări vin și de la mari clinici medicale din țară, dar, în acest caz, problema se rezolvă: aparținătorii pacientului au grijă să vină și să doneze sânge. În rest…Dumnezeu cu mila!

Potrivit declarației dr. Mariana Piron Dumitrașcu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea, zilnic, se înregistrează aproximativ 17 unități, respectiv pungi, ori e mult prea puțin când numai de la Spitalul Județean de Urgență se cer 9 pungi. Solicitările mai vin și de la Ginecologie, Oncologie, Gastroenterologie, dar și de la spitalele din Horezu și Drăgășani. Stoc limită de urgență există, dar de foarte multe ori se folosește și din aceste rezerve. Am putea spune, deși e mult, noroc cu donatorii fideli. De la ei mai se strânge ceva.

„Educația de a dona sânge trebuie să plece din familie. Există tineri care donează, dar donează și părinții lor. Sunt un bun exemplu. Dar, există tineri care donează sânge doar atunci când o rudă de-a lor se află spitalizat și are nevoie”, a precizat dr. Piron Dumitrașcu.

O veste bună pentru Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea este aceea că, de curând, au fost aduse echipamente frigorifice performante. După zeci de ani de așteptare…