Consultări între premierul Marcel Ciolacu și primarii municipiilor din România


Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut joi, 18 ianuarie 2024, o întâlnire în format online cu reprezentanții Asociaţiei Municipiilor din România. Consultările s-au axat asupra modului în care Guvernul poate susține, în continuare, activitatea autorităților locale, precum și finanțarea proiectelor de dezvoltare derulate de acestea cu fonduri accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Programul „Anghel Saligny” și prin Planul Național de Investiții (PNI).

Șeful Executivului și ceilalți reprezentanți ai Guvernului au evaluat propunerile venite din partea Asociației Municipiilor din România, care au solicitat, până la jumătatea lunii februarie, când este prevăzută închiderea execuției bugetare la nivelul administrațiilor locale, un mecanism de compensare a efectelor deciziei Curții Constituționale privind măsura de redirecționare a banilor încasați din impozite locale.

„Dorința Guvernului este ca oportunitățile de finanțare prin fonduri europene și prin programe naționale să poată fi valorificate în continuare prin investiții. Continuarea proiectelor asumate este esențială în acest sens”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu vrea o listă cu proiectele prioritare

Șeful Executivului a solicitat, totodată, Asociației Municipiilor din România o listă cu proiectele considerate prioritare. În baza acestei liste, în perioada imediat următoare, urmează să fie analizate măsurile necesare și sursele de finanțare.

La discuțiile purtate cu reprezentanții municipiilor din România au participat, de asemenea, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Finanțelor – Marcel Boloș, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Adrian Veștea și șeful Cancelariei prim-ministrului – Alexandru-Mihai Ghigiu.