Constantin Negrescu, omul care de ani buni ține asistenții medicali „sub control”


Constantin Negrescu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor, Asistenților Medicali din România, filiala județeană, supraveghează de ani buni profesia pe care o reprezintă. Are rolul de a veghea respectarea legislației în vigoare, organizarea cursurilor de pregătire continuă a asistenților. Mai multe despre tot ce ține de OAMGMAM Vâlcea am sintetizat într-un interviu chiar cu conducerea unității:

– Domnule Negrescu, lumea vă știa având sediul în incinta Spitalului Județean de Urgență. V-ați mutat pe strada Matei Basarab, iar, mai nou, aveți sediul pe Mihai Viteazu. De ce aceste schimbări?

La Spitalul Județean am stat cu ani buni în urmă. După cum bine știți, aveam o cămăruță; nu era loc de documente și nici să ne desfășurăm cum trebuie activitatea. În plus, conducerea spitalului avea alte planuri legate de acel loc: să se facă cabinete. Ne-am cumpărat o garsonieră pe Matei Basarab, dar ne-am dat seama că nu e de-ajuns. Nu aveam loc și pentru birouri și pentru arhivă. Așa că am ajuns să ne mai luăm și un apartament în apropiere. În garsonieră a rămas arhiva, iar noi activăm aici.

– Cu ce se ocupă, mai concret, Ordinul Asistenților?
Supraveghează profesia de asistent. Fiecare asistent este obligat să dețină un certificat ca membru al Ordinului. În plus, în cadrul unității funcționează o comisie de specialitate, Comisia de etică și deontologie, care se ocupă cu eventualele reclamații. Noi organizăm concursuri de educație medicală continuă, cursuri, simpozioane…Membrii Ordinului care se pensionează rămân în unitate și ne caută în cazul în care doresc să se mai angajeze în domeniu.

– Domnule președinte, câți asistenți medicali și-au anunțat plecarea în 2013 și câți în primul trimestru al acestui an?

Bine spuneți, anunțat plecarea. Asta deoarece ei anunță, dar nu-i urmărim să vedem dacă și au plecat până la urmă. Anul trecut, 28 de asistenți medicali vâlceni au plecat spre alte meleaguri, iar în primele trei luni ale acestui an, 14. În realitate, sunt mai mulți. Ne anunță, în general, cei care pleacă «în-afară» și muncesc tot în domeniu. Pot pleca asistenți în străinătate, dar pe alte domenii.

– Și care sunt cele mai căutate destinații?
Italia, Spania și, mai nou, Anglia. Chiar a devenit un trend: foarte mulți asistenți și-au îndreptat pașii către meleagurile engleze. Unii s-au reîntors când au văzut că nu mai merge nici acolo treaba; alții au revenit având contract doar pe perioadă determinată.

– Vorbeați de o comisie de etică și deontologie care se ocupă cu reclamațiile. Câte plângeri au fost înaintate anul trecut unității, privind asistenții medicali și care au fost rezultatele anchetelor?

Am avut înregistrate trei plângeri și toate s-au soluționat în favoarea asistenților medicali. Nu-i apărăm; când greșesc, plătesc, dar în cele trei situații chiar nu a fost cazul. Plângerile vizau lipsa supravegherii pacienților, dar s-a dovedit că lucrurile au stat cu totul altfel. Nu erau vinovați asistenții.

-Care au fost cele mai drastice sancțiuni date unor membri ai OAMGMAM din România, filiala Vâlcea?

Nu am mai întâlnit sancțiuni drastice de ani buni. Prin 2004-2005 a fost vorba de o suspendare din rândul unității, pe o perioadă de trei luni, și asta pentru că asistentul își depășise competențele. Dar, așa cum am mai spus, de atunci nu a mai fost cazul de așa ceva.

– Vă pregătiți de un mare eveniment…
Da, este vorba de marcarea Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, pe 12 mai. Avem planuri mari, dar vom vorbi despre asta cu altă ocazie.