Comisia Judeţeană de Combatere a Violenţei în Sport s-a întrunit din nou


• aceasta a adoptat o măsură dură care îi vizează pe huliganii ce fac legea pe terenurile de fotbal: poliţia va participa preventiv la orice meci

 

Vineri, în sala Sala VIP din incinta Complexului Sportiv „Traian” s-a desfăşurat o nouă şedinţă a Comisiei Judeţene de Combatere a Violenţei în Sport. Cu această ocazie, la întâlnire au fost prezenţi toţi membri care fac parte din structură, însemnând reprezentanţi ai DJST Vâlcea, ai autorităţilor judeţene, Poliţiei, Jandarmeriei, alături de subprefectul Aurora Gherghina, cea care a prezidat şedinţa.

Întâlnirea de lucru a debutat prin prezentarea acţiunilor sportive şi de tineret pe care Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea le-a desfăşurat pe parcursul trimestrului al doilea din acest an. Astfel, după cum s-a putut observa, instituţia condusă de către profesorul Bogdan Marinescu a desfăşurat o activitate destul de vastă şi diversificată, transpusă în numai puţin de 24 acţiuni sportive şi şase acţiuni de tineret. Din lipsa spaţiului, vom publica, alese aleatoriu, doar câteva dintre acţiunile de sport şi de tineret pe care DJST Vâlcea le-a desfăşurat pe parcursul trimestrului al II-a din anul curent. Astfel, dintre acţiunile de sport, putem aminti de: Campionatul Naţional de Judo, Cupa Mărţişorului, Cupa Primăverii, Memorialul „Octavian Enescu”. Cupa Sudului, Festivalul „Cristian Boteanu”, Festivalul Loviştean, Memorialul „Alexandru Bunea”, Cupa Râmnicului, Cupa Posada, Cupa 1 Iunie, Cupa „Anton Pann”, Cupa Tineretului sau Cupa Râmnicului. Dintre acţiunile de tineret, amintim câteva nume ale acestora: „Descoperă-ţi oraşul”, „Tinerii iubesc natura”, „Bursa locurilor de muncă” sau „Elevii au talent”.

De asemenea, directorul DJST Vâlcea a ţinut să treacă în revistă faptul că instituţia pe care o manageriază a acordat diplome, medalii, cupe, alături de alte premii sportivilor clasaţi pe primele trei poziţii la fiecare probă şi categorie din cadrul tuturor concursurilor organizate în acest an. În plus, mai trebuie amintit faptul că Sala Sporturilor din Râmnicu Vâlcea a găzduit jocurile echipei sprijinite de Primăria Râmnicului, Handbal Club Municipal. Aceasta a disputat toate meciurile din ultima ediţie a Ligii Naţionale fără să fie înregistrat vreun fenomen soldat cu violență. Ar mai fi de precizat şi faptul că, în perioada 21 aprilie – 11 iunie, DJST a derulat Concursul Local de Proiecte, la care au fost depuse 15 proiecte în vederea obţinerii unei finanțări. Dintre acestea, 14 proiecte au fost aprobate, iar şapte au primit finanţare.

 

Fotbalul rămâne „sportul rege” – chiar şi la capitolul violenţă

 

Iar dacă tocmai spuneam că activităţile handbalistice, alături de cele ale multor alte sporturi, nu au produs fenomene de violenţă, nu aceeaşi afirmaţie este valabilă şi în cazul fotbalului. „Sportul rege” este de departe campionul în ceea ce priveşte actele de violenţă. Chiar dacă presa a luat mai mereu atitudine împotriva acestui flagel, cotidianul nostru numărându-se printre publicaţiile care au dat în vileag violenţele petrecute pe stadioanele din Vâlcea, fenomenul rămâne unul foarte greu de stopat. Orgoliile nemăsurate şi ambiţiile locale fac prăpăd pe multe dintre stadioanele judeţului nostru. Suporterii recalcitranţi au ameninţat în dese rânduri jucătorii echipei vizitatoare, au ameninţat arbitri, ajungând până la intimidări aduse oficialilor AJF sau chiar poliţiştilor prezenţi la stadion. În plus, nu au lipsit cazurile când jucătorii de fotbal au devenit ad-hoc practicanţi ai sporturilor de contact, aplicându-şi pumni şi picioare. Mai mult, uneori chiar arbitri au căzut victime ale agresivităţii nejustificate a fotbaliştilor.

Pe fondul acestor discuţii, subprefectul Aurora Gherghina, preşedintele Comisiei împotriva Violenţei în Sport a adus în atenţia participanţilor decizia Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vâlcea. Aceasta este o hotărâre extrem de importantă pentru viaţa sportivă, vizând mai ales jocurile de fotbal cu grad de risc din ligile inferioare, care se desfăşoară cu precădere îm mediul rural. Dacă până în prezent poliţia din localitatea unde se desfăşura partida nu avea acces decât în afara bazei sportive, fără a avea dreptul să intervină în cazul unui eveniment cu conotaţie violentă în incinta spaţiului de joc, începând de acum, ATOP a venit în sprijinul autorităţilor competente adoptând o hotărâre care sună astfel: „Se aprobă participarea preventivă a organelor de poliţie la meciurile de fotbal organizate în judeţul Vâlcea, în interiorul arenelor sportive din mediul rural, înainte, pe timpul şi după terminarea competiţiei”.