Colţul liric


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

ÎN PROLOG

Ar trebui să mă-nţelegi

de fiecare dată

când revenirea mea

în faţa oglinzii

reflectă întruchiparea bârfei

edificate în guri de şarpe.

Nu sunt destoinic

de chipuri umilitoare,

mâzgălituri murdare

ce-nnoadă sfori pregnante.

Eu stau aici

cu fruntea ridicată –

un pleonasm al zeităţii pure.

Tac şi îi ascult

cum râd,

cum gem,

cum jură…

rugând prorocul sorţii

să-mi încredinţeze un rol de barbar

în prologul vieţii mele,

scris pe o piatră dură.

VALENTIN MIC, poet și jurnalist. S-a născut în anul 1974, în Satu Nou (Serbia), unde termină şcoala primară, iar apoi frecventează Liceul şi Academia Pedagogică la Vârşeţ. În timpul studenţiei, între anii 1993-1995, redactează rubrica „Pasărea Vârşeţului” din cadrul emisiunii în limba română a Postului de radio intercomunal V.A.P. (Vârşeţ, Alibunar şi Plandişte), emisiune consacrată tinerilor talentaţi şi pasionaţi de diferite domenii ale artei. În anul 1992, înfiinţează ziarul şcolar „Liceistul” al Liceului „Borislav Petrov Braca” din Vârşeţ, redactând paginile în limba română.

În anul 1989, devine membru al Cenaclului literar „Tinere condeie” din Vârşeţ, condus de prof. Ion Berlovan. Debutează, în același an, la rubrica „Alfabet literar” din revista „Tribuna tineretului” cu poezia „Cine-i mai ştie”, dedicată eroilor căzuţi în revoluţia anticomunistă din România. Mai publică versuri în: revista „Lumina”, în săptămânalul „Libertatea” (Panciova), în alte prestigioase reviste, precum„Tibiscus” (Uzdin), „Foaia Bobocilor”, „Heliopolis” (Timişoara), „Caligraf” şi „Nădejdea” (Turnu Severin), „Familia română” (Oradea)… Poezii ale sale sunt premiate la mai multe concursuri: menţiune la concursul de poezie al „Tribunei tineretului” (1991); menţiune la Festivalul Internaţional de Poezie „Drumuri de spice” de la Uzdin (1994) şi 2001; Premiu special la concursul de poezie „Alexandru Jebeleanu” al revistei „Heliopolis” din Timişoara (1998).

Debutează editorial în anul 1996 cu volumul de poezii „Zborul cuvintelor spinoase” la Editura „Libertatea” din Panciova, iar în anul 2001, la aceeaşi editură publică volumul de versuri „Sfinţirea uşii”. Împreună cu poeta Mărioara Baba Vojinovici, în anul 2005 semnează volumul de poezii „La dans cu ciufulitul”, în anul 2008 îi apare volumul „Virgula”, iar peste trei ani, în 2011, volumul „Casa palcenă”. Poeziile îi sunt incluse şi în câteva antologii editate în Voivodina şi în România, iar despre creațiile sale poetice au scris mai mulţi critici literari.

În anul 1998,  s-a angajat la săptămânalul „Libertatea”, pe post de ziarist, unde lucrează şi în prezent, devenind, pe parcurs, membru în colegiul de redacţie şi al celorlalte publicaţii ale Casei „Libertatea” din Panciova. Între anii 2006-2008, deţine funcţia de redactor-coordonator al revistei tinerilor români din Voivodina „Tinereţea”, demisionând din această funcţie datorită neînţelegerilor apărute în relaţie cu conducerea Casei.

Împreună cu Ilie Baba, în anul 2002 publică lucrarea monografică „Pagini de cultură şi spiritualitate ale românilor din Satu Nou”. În anul 2005, împreună cu acelaşi autor publică „Monografia Bisericii Ortodoxe Române din Satu Nou”, iar anul următor prezintă la tipar „Monografia localităţii Ovcea”. În anul 2008, semnează lucrarea monografică „Luminile scenei”, consacrată jubileului de 35 de ani de participare a trupei de teatru din Satu Nou la „Zilele de teatru ale Românilor din Voivodina”.

Din anul 2007 este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, iar din 2008, membru al Asociaţiei Scriitorilor din România. Fondează, în  anul 2006, Organizaţia nonguvernamentală “Centrul euroregional pentru dezvoltarea societăţii în medii multietnice  – In medias res” din Panciova, fiind și primul ei președinte. Este iniţiatorul şi fondatorul revistei “XXI vek” (secolul XXI),  oficiosul acestei organizaţii, revistă care are în preocupările sale obținerea și apătatea  drepturilor minorităţilor naţionale în mediul local. La începutul anului 2009 a iniţiat primele cursuri de limba română din istoria oraşului Panciova, respectiv primele cursuri ale dialectului aromân în Serbia.

Din anul 2009, este membru al Consiliului pentru Relaţiile Interetnice al Municipiului Panciova, ca reprezentant al poporului român, angajându-se pentru reintroducerea limbii şi grafiei române în uzul oficial, ceea ce s-a realizat în mare parte în comunitatea locală Satu Nou, unde trăiesc aproximativ 2700 de români.

Între anii 2005 – 2009 a îndeplinit funcţia de membru al Consiliului de administraţie al Societăţii Ziariştilor din Voivodina, iar în anul 2009 a fost ales membru în conducerea Uniunii Ziariştilor din Serbia, pe mandat de 4 ani. Este un poet apreciat în România, dar și în alte țări europene. (Ioan Barbu)