Colţul liric


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

coltul_liric_iuliana_paloda_popescuCu fruntea plecată spre câmpul pustiu,

Cu braţele aripi spre Cer, cum îl ştiu,

Iisus este singur în lanul de grâu!…

Prin noapte visează, ori plânge pe Cruce,

Din rănile-i grele curg lacrimi şi sânge,

Iar Maica Fecioară în suflet le strânge

Şi le-mpleteşte-n cunună de spice!…

Când lanul dospeşte o pâine mai dulce,

M-apropii de Domnul cel singur al meu

Şi-L văd cum pogoară de sus, de pe Cruce,

Aşează Potirul în sufletu-mi greu

Şi-mi pune pe creştet lumina din spice!…

IULIANA PALODA-POPESCU s-a născut la 30 octombrie 1960, în satul Târnava, comuna Botoroaga, judeţul Teleorman. Este licenţiată a Universităţii de Arte din Bucureşti, Facultatea de Pictură (2000). În 2009, a devenit Doctor în Istorie la Universitatea „Valahia“ din Târgovişte, cu Teza Istoricul constituirii colecţiei de icoane a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Bucureşti. Metodologia conservării şi restaurării icoanelor pe lemn şi pe sticlă. Conducător ştiinţific: prof. univ. dr. Ioan Opriş. Este cercetător ştiinţific, expert restaurator în pictură tempera, șeful Biroului Restaurare Patrimoniu Mobil, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti. A fost atestată ca expert în domeniile: conservarea şi restaurarea bunurilor cultural-artistice – icoane pe lemn şi pe sticlă; bunuri cu semnificaţie artistică – icoane, secolele XVIII-XX.

Iuliana Paloda-Popescu a publicat primele poezii în reviste şcolare şi în Antologia „Săgetătorul ’78“ (1978), dar  adevăratul debut a avut loc în revista Luceafărul nr. 6, din 12 februarie 1983, sub girul poetului Cezar Ivănescu. A participat la diverse concursuri naţionale de creaţie literară şi la festivaluri de poezie, obţinând numeroase premii, între care premiul revistei Caligraf pentru poezie (2006). În continuare, va fi prezentă în câteva antologii de poezie şi colaborează la presa literară. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2001) şi al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni (2006).

Volume de poezie publicate de Iuliana Paloda-Popescu: Urme pe zăpadă, Editura Colibri, Bucureşti, 1992; Dincolo de măceşii roşii, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2006; Cu privighetoarea pe umăr (Prefaţă de Radu Cârneci), Editura RawexComs, Bucureşti, 2010; Lumină pentru Manuel (Prefaţă de Radu Cârneci), Editura RawexComs, Bucureşti, 2012; 101 poeme, Colecţia IDEAL (nr.54), Editura Biodova, Bucureşti, 2011.