CNI „Matei Basarab” și „Lahovari”, fruntașe la simulări


• promovabilitatea la examenele naționale, în cazul celor două licee, depășește 90%

• „Mircea cel Bătrân”, cu mult în urmă

Chiar dacă Inspectoratul Școlar Județean s-a descurcat onorabil în ceea ce privește organizarea simulărilor pentru examenele naționale, așa cum declară șeful învățământului vâlcean, Ion Gherghinaru, rezultatele nu au fost din cele mai strălucite. La clasa a VIII-a, spre exemplu, la rezultate peste 5 promovabilitatea a fost de 52%, clasând Vâlcea pe locul 10 într-un clasament.  La Limba și literatura română, promovabilitatea a fost de 71,5%, iar la matematică, de doar 34,3%. La română, promovabilitatea de 100% s-a regăsit la Școala Generală Milcoiu, Școala Genuneni – Frâncești, dar vorbim de câte 11 copii prezenți. La polul opus, promovabilitate sub 30% s-a regăsit la școlile din Dăești, Copăceni – Racovița, Valea lui Stan – Brezoi, unde, și-n acest ultim caz, din 14 elevi doar 11 au promovat. La matematică, promovabilitate de peste 90% s-a întâlnit la Colegiul „Lahovari”, iar note sub 5 la școlile din: Perișani, „Iustinian Marina” – Băile Olănești, Racovița, Boișoara, Pesceana, Mateești. Gravă este situația unde promovabilitatea a fost 0 și amintim școlile din Ocnele Mari, Malaia, Valea lui Stan – Brezoi, Stoilești.

La clasa a XI-a, situația este următoarea: la română, promovabilitate de 91% s-a întâlnit la CNI „Matei Basarab”, în timp ce la polul opus se află: Colegiul Ferdinand I cu 3,51%, Magheru – 2,17% sau Henri Coandă – 2,97%.  Promovabilitate 0 la Liceul „George Țărnea” din Băbeni.

Pentru clasa a XII-a, situația stă în felul următor: proba de română, promovabilitate peste 90% la fostul Pedagogic și „Lahovari”, iar sub 20% la Henri Coandă, Pleșoianu, Liceul Teoretic din Băile Govora.

Notele nu au fost trecute în catalog, dar s-au purtat discuții cu elevii şi părinţii pe această temă.