CLAUDIA BANU: „Am votat pentru un proiect legislativ care aduce schimbări benefice pentru şomerii pe termen lung”


Marți, 4 octombrie 2022, la Senat, în ședința de plen, s-a votat pentru un proiect legislativ care aduce schimbări, benefice consideră inițiatorii proiectului, pentru întreprinderile sociale de inserţie și pentru persoanele din grupurile vulnerabile. Printre aceste persoane pe care inițiatorii proiectului de lege le consideră vulnerabile se află persoanele inactive în câmpul muncii și, mai ales, persoanele care șomează de o perioadă îndelungată de timp și cărora le este dificil să își găsească locuri de muncă.
Printre senatorii care au votat pentru aprobarea proiectului de lege s-a aflat și Claudia Banu, parlamentar liberal de Vâlcea. După votul exprimat în ședința de plen, Claudia Banu ne-a oferit câteva informații despre acest proiect de lege și despre motivele care au determinat-o să voteze pentru aprobarea proiectului.
„Există o serie de obstacole cu care se confruntă pe piaţa muncii populaţia inactivă şi şomerii pe termen lung. Aceste bariere includ vârsta, pregătirea educaţională slabă, lipsa experienţei de muncă, problemele de sănătate sau dizabilitatea. În acest sens, proiectul votat prevede scutirea de impozit pe profit a întreprinderilor sociale de inserţie. Prin această prevedere nouă, contribuabilii certificaţi ca întreprindere socială de inserţie vor fi scutiţi de impozitul pe procentul din profitul realizat, care va fi alocat în mod obligatoriu scopului social şi rezervei statutare. Aceste întreprinderi sociale de inserţie contribuie la reducerea presiunii fiscale legate de ajutoarele sociale pe care le acordă autorităţile publice persoanelor din grupuri vulnerabile, transformând persoana din asistat social în contribuabil. Măsura încurajează înfiinţarea şi funcţionarea întreprinderilor sociale de inserţie și va avea ca rezultat scăderea ratei şomajului şi va contribui la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi marginalizare socială”, a declarat Claudia Banu, senator liberal de Vâlcea.
În context mai este de amintit faptul că votul final asupra acestui proiect de lege va fi dat la Camera Deputaților.