Cel puțin 10 academicieni invitați la Posada – Perișani


• tradiționalul eveniment din Țara Loviștei devine tot mai interesant de la an la an • pentru certificarea bătăliei, anul acesta, invitați de seamă

Liberalul Ion Sandu a adus, de la an la an, câte o noutate în ceea ce privește marcarea bătăliei din 1330, de la Posada, când domnitorul Basarab I a înregistrat o mare victorie, în munții din  Țara Loviștei. Și-n acest an, nu lipsește elementul nou: primarul comunei Perișani are invitați cel puțin 10 academicieni, printre care criticul și istoricul literar român, Nicolae Manolescu, cel care a susținut, în urmă cu puțin timp, că, într-adevăr, bătălia de la Posada a avut loc în Perișani, județul Vâlcea. „Lucrăm la program, la invitații…Oricum, o să fie un eveniment de seamă. Pe data de 7 noiembrie, sâmbăta, timp de trei ore, academicienii invitați vor vorbi despre certificarea luptei de la Posada, din 1330, fiind cea de-a XV-a ediție a simpozionului. Academicienii vor fi cazați, sâmbătă seara, la o pensiune din zonă, urmând ca a doua zi să revină la festivitate. E un moment important pentru comunitate”, a declarat, pentru ziarul nostru, edilul Ion Sandu.

Anul acesta, se împlinesc 685 de ani de la luptele ce au avut loc la Posada, în 1330, lupte purtate între voievodul Basarab I și regele maghiar, Carol Robert de Anjou.