Ceasul rău


Trei hectare mistuite de foc la Ştefăneşti şi Zătreni

Luni, pompierii militari, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea, au fost solicitaţi  pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată în comuna Ştefăneşti, respectiv comuna Zătreni. Până la stingerea incendiilor, au ars circa 3 ha de vegetaţie uscată. În ambele cazuri, cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, se pare a fi utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Incendiu de 50.000 lei

Luni seara, la ora 19.41, pompierii militari, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea, au fost solicitaţi  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, proprietatea  numitului B. SABIN, în loc. Bălceşti, str. Cernei. Până la stingerea incendiului, au ars: acoperişul casei, construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp şi o bucătărie de vară, construită din lemn cu învelitoare din carton şi tablă, pe o suprafaţă de circa 9 mp. Pentru lichidarea incendiului s-a intervenit în colaborare cu SVSU al oraşului Bălceşti. Valoarea pagubelor este de circa 10.000 lei, iar cea a bunurilor salvate de aproximativ 40.000 lei . Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi un scurtcircuit electric din cauza conductorilor electrici izolaţi necorespunzător.

Foc la un depozit de furaje

Marţi noaptea, la ora 03.06, pompierii militari, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea, au fost solicitaţi  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje, proprietatea numitului H. Florea, în localitatea Stroeşti, sat Stroeşti. Până la stingerea incendiului, au ars: suprastructura unui fânar, construită din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de 48 mp, şi aprox. 3 tone de fân. Valoarea pagubelor este de circa 10.000 lei, iar cea a bunurilor salvate de aproximativ 150.000 lei. Pentru lichidarea incendiului s-a intervenit în cola­borare cu SVSU al oraşului Horezu. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi un scurtcircuit electric din cauza conductorilor electrici izolaţi neco­respunzător.

Exerciţiu pentru dezastre

SMURD_salvareAstăzi, de la ora 11.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea desfăşoară  un exerciţiu de cooperare şi testare a „Planului de urgenţă externă în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase” la depozitul de combustibil din Ioneşti, sat Bucşani. Exerciţiul începe cu acţionarea sirenei pentru transmiterea semnalului „ALARMĂ LA DEZASTRE” – 5 sunete (impulsuri) cu durata de 16 secunde fiecare şi pauze între ele de 10 secunde fiecare.

Terminarea exerciţiului va fi marcată de semnalul „ÎNCETAREA ALARMEI” – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

În astfel de situaţii, populaţia trebuie să respecte următoarele reguli de comportare şi acţiune: Urmaţi întocmai anunţurile făcute prin intermediul mass – mediei sau prin mijloacele de alarmare! Anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul de explozie (de preferinţă prin telefon)! Adăpostiţi-vă în locul stabilit şi etanşaţi toate intrările şi ieşirile pentru a evita pătrunderea agentului inflamabil! Dacă adăpostirea se face în propria casă sau apartament, etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu cât mai puţine uşi şi ferestre! Opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat! Ţineţi la îndemână mijloacele de protecţie respiratorie şi folosiţi-le dacă este cazul! Asiguraţi-vă că aveţi acces la rezerva de apă şi alimente! Nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil!

Dacă sunteţi surprins în afara locuinţei: Nu intraţi în panică, de cele mai multe ori în cazul accidentelor majore victimele din rândul populaţiei civile au apărut ca urmare a panicii; îndreptaţi-vă spre cel mai apropiat adăpost! Respectaţi restricţiile de circulaţie şi acces! Evitaţi deplasarea pe direcţia vântului, deplasaţi-vă perpendicular pe direcţia lui! Nu utilizaţi surse de foc!

Săptămâna prevenirii criminalităţii la debut

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a debutat luni prin două acţiuni de informare a populaţiei pe linia prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. Poliţiştii de proximitate împreună cu lucrătorii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii , ajutaţi de elevi voluntari, au desfăşurat în zona centrală a  municipiului Râmnicu Vâlcea, o amplă acţiune de informare în rândul cetăţenilor privind măsurile pe care aceştia trebuie să le adopte pentru a nu fi prădaţi de hoţi. Au fost distribuite peste 400 de pliante cu recomandări privind furturile din locuinţe, furturile din poşete şi buzunare, furturile din autoturisme etc.

Având în vedere că o pondere însemnată a furturilor se înregistrează în mediul rural, o astfel de activitate a fost organizată împreună cu poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 4 Prundeni. S-a acţionat în comunele Drăgoieşti, Olanu, Prundeni, Orleşti, Scundu şi Ioneşti, unde cetăţenii au primit recomandări privind furturile din gospodării, înşelăciunile, furturile de animale şi cele de cereale de pe câmp.

Pentru ca mesajul poliţiştilor să fie recepţionat de un număr cât mai mare de cetăţeni, au folosit autospecialele din dotare, pentru a difuza mesaje preventive.

Având în vedere campania judeţeană de informare a cetăţenilor cu privire la  condiţiile de apelare ale Sistemului Naţional Unic de Urgenţă „SNUAU 112”,  poliţiştii au distribuit pliante informative şi pe această linie, mergându-se în locuri aglomerate (cabinete medicale, mijloace de transport în comun, unităţi de alimentaţie publică, etc.), unde s-au purtat discuţii cu cetăţenii cărora le-au fost  explicate cazurile în care aceştia pot apela numărul unic de urgenţă 112.

Activităţile stabilite în cadrul acestui eveniment vor continua şi în zilele următoare.