Ceasul rău


pompieri2900 de persoane salvate de pompieri, pe primul semestru

În primul semestru al anului, serviciile voluntare și private pentru situații de urgență din Vâlcea au intervenit în cazul a 1351 de situații de urgență. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul situațiilor de urgență a crescut cu 652. La intervențiile din perioada 1 ianuarie  – 30 iunie au fost salvate 907 persoane: 794 adulți și 113 copii. Totodată, au avut loc 117 incendii (115 în Vâlcea și două în județul Olt), mai puține ca anul trecut, când a fost vorba de 130. Cauzele ce au dus la producerea incendiilor au fost: jar căzut din mijloacele de încălzire, scântei purtate de vânt, tăieri, foc în spații închise sau deschise, instalații și echipamente electrice necorespun­ză­toare, coșurile de fum necurățate, trăs­net și scăpări de gaze com­bus­ti­bile. Din nefericire, și-au pierdut viața patru persoane și 51 de animale, pagubele produse fiind de peste 4.500.000 lei.

Inundații, alunecări de teren și asanări de muniție

Serviciul Mobil de Urgență, Rea­ni­­mare și Descarcerare (SMURD), în primele șase luni a fost solicitat în peste 840 de cazuri. Comparativ cu anul 2010, numărul solicitărilor a crescut, atunci fiind vorba de 431 de situații. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., angajații ISU Vâlcea au acționat la alte 45 de situații de urgență, printre care amintim inundații, alunecări de teren, asanări de muniție rămasă neexplodată. În perioada analizată au fost salvate 2 animale: un câine – dintr-o fântână şi o bovină – dintr-un decantor de ţiţei. Comparativ cu  aceeaşi perioadă a anului 2010 (o solicitare), numărul intervenţiilor la acest tip de intervenţie crescut.

Atelier de tâmplărie distrus de flăcări

Miercuri, pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un atelier de tâmplărie în comuna Prundeni, sat Zăvideni. Până la stingerea incendiului au ars acoperișul construit din lemn cu învelitoare din carton bituminat, pe o suprafață de aproximativ 70 mp și s-au degradat agregate de prelucrare a lemnului. Valoarea pagubelor însumează circa 50.000 de lei, iar cauza probabilă pare a fi un scurt circuit electric.