Ce înseamnă întreruperea plăţilor europene?


Decizia Comisiei Europene de întrerupere a plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) a devenit realitate. După săptămâni întregi de spe­cu­laţii şi ipoteze, ghilotina CE a căzut asupra Au­to­rităţii de Management pentru Programul Ope­ra­ţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane iar precedentul creat este unul pe cât de nedorit, pe atât de ruşinos.

În faţa acestui impas istoric, trebuie făcute, totuşi, câteva precizări. Diferenţa între o între­ru­pere a plăţilor şi respectiv o suspendare este sem­nificativă. O suspendare durează minimum şase luni în timp ce întreruperea plăţilor pe POSDRU poate însemna doar câteva săptămâni şi ar putea să nu afecteze rata de absorbţie a fondurilor europene. În plus, eforturile autorită­ţilor se centrează pe liniştirea apelor în baza ideii că beneficiarii nu vor fi afectaţi, vor fi întrerupte cererile de rambursare de la Autoritatea de Certi­ficare de Plăţi către Comisia Europeană iar rata de absorbţie nu va creşte în această perioadă.

Mai mult, plăţile pe POSDRU vor fi între­rupte pentru că Autoritatea de Management a programului nu a implementat nişte recomandări ale Autorităţii Române de Audit, legate de evaluarea proiectelor şi de controlul proiectelor în prima faza. Evaluatorii independenţi trebuie să îndeplinească nişte criterii clare, iar controlul proiectelor trebuie să acopere întreaga ţara, nu doar o mica parte ca până acum. Finanţarea to­ta­lă alocată prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” pen­tru întrea­ga perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contri­buţia UE este de 3,47 miliarde euro.

Numai anul trecut, Comisia Europeană a blo­cat plăţile mai întâi pe programul operaţional re­gional şi apoi a extins măsura la toate pro­gra­me­le. Procesul a fost deblocat în decembrie 2011.