CCI se opune taxei pentru Salvamont


• CJ caută formula prin care să facă rost de bani pentru dotarea corespunzătoare a salvamontiștilor
Intenția conducerii legislativului județului de a institui o taxă specială pentru agenții de turism pentru a putea atrage bani în ideea dotării serviciului de Salvamont este respinsă categoric de către reprezentanții mediului local de afaceri.
„Camera de Comerț și Industrie Vâlcea a sesizat cu îngrijorare tendința guvernanților și a autorităților locale și județene de a institui taxe asupra antreprenorilor calculate ca procent din cifra de afaceri. În această tendință, se înscrie și noua taxă pentru serviciul de salvamont pe care o are în vedere Consiliul Județean Vâlcea.
Pe lângă faptul că este dezechilibrat de mare, fiind egală cu impozitul pe profit datorat de anumite categorii de microîntreprinderi, o astfel de taxă nu poate fi acceptată nici în situații excepționale. Enumerăm doar câteva dintre motivele pentru care astfel de taxe sunt antieconomice și neetice:
• Nu ține cont de profilul activității economice. Pune egal între activități economice cu marje diferite de profit;
• Creează dezavantaje concurențiale pentru agenții economici supuși taxei față de ceilalți;
• Există deja TVA-ul, care, fiind o taxă calculată pe circulația mărfii, se aplică doar pe aceea parte din cifra de afaceri care este generată de activitatea de bază a întreprinderii;
• Impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi este un stimulent pentru acele firme cu cifra de afaceri mică prin simplificarea contabilității și a cheltuielilor operaționale. Și este opțională. Obligativitatea plății unei astfel de taxe de către toată lumea este o penalizare a tuturor celor care fac obiectul acesteia;
• Nu există transparență în cheltuirea taxelor de acest gen (vezi viniete, accize pe tutun/alcool etc) și nu există siguranța că sumele provenite din această taxă vor fi cheltuite pentru destinația respectivă.
Semnalăm autorităților locale că există suficiente fonduri europene pe care le pot accesa pentru dotarea și susținerea unui serviciu de Salvamont și a altor servicii de infrastructură turistică. Accesarea acestor fonduri nu apasă pe umerii antreprenorilor.
Considerăm că autoritățile locale și județene ar trebui să se implice mai mult în stimularea dezvoltării agenților economici pentru că aplicând același procent de taxe la o activitate economică sporită se pot obține venituri reale la buget mai mari fără a mări povara fiscală”, este poziția oficială a președintelui Valentin Cismaru.