Cartea săptămânii la Biblioteca Judeţeană „Inimi Rănite”- Veronica Tamaș


În fiecare săptămână, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea aduce în atenţia dumneavoastră o carte. Săptămâna aceasta, vă propunem pentru lectură pagini de literatură inspirate din  istorie, din istoria  atât de frământată a secolului al XVIII-lea.  Drept pentru care am  ales  o carte de excepţie: „Inimi Rănite”, autor Veronica Tamaș. 

Lucrarea este una cu totul şi cu totul specială. Autoarea reuşeste să ne ofere o lectură plăcută, erudită, cu multe amănunte istorice care fac ca această carte să fie de-a dreptul  fascinantă. Informaţia, frumuseţea stilului, maniera autoarei de a evoca locuri, oameni, toate acestea te fac să o citeşti pe nerăsuflate. Drept pentru care vă prezentam câteva aprecieri critice despre carte, realizate cu măiestrie de colega noastră- şi ea scriitoare-  Zenovia Zamfir. 

Şi sper ca lucrul acesta să vă determine să vă decideţi să vă îndreptaţi paşii într-o după-amiază spre bibliotecă…

Am intuiţia faptului că veţi citi sau reciti pe nerăsuflate această carte! (Monica Cosac)

Romanul istoric „Inimi Rănite” reprezintă saga Mavrocordaţilor în câteva fresce din trecut , altfel decât fad şi sever , cum apar în manualele şcolare, reci şi sobre , sau în studiile de specialitate , ne spune autoarea Veronica Tamaş. Pentru cititor este un  bun prilej de a cunoaşte aspecte din istoria noastră atât de frămantată şi de chinuită în secolul al XVIII – lea. Din marea familie a Mavrocordaţilor , Constantin Mavrocordat  a fost domnul fanariot care a elaborat printre altele şi reforma socială , prin care ţăranii şerbi , au devenit prin răscumpărare oameni liberi. Cea mai mare parte a acţiunii lucrării se desfăşoară în perioada când pe plan european secolul al XVIII-lea este numit secolul luminilor iar familia Mavrocordat  şi-a împletit strâns destinul său cu cel al istoriei noastre nu numai prin domniile lor dar şi prin înrudire cu marile familii boiereşti din Ţările Române şi chiar cu domni aşa cum a fost Constantin Brâncoveanu sau urmaşi ai Muşatinilor din Moldova. Cunoaşterea şi înfăţisarea evenimentelor sunt rezultatul unor studii îndelungi făcute cu răbdare şi perseverenţă de doamna profesoară  de istorie, doctor în această ştiinţă, Veronica Tamaş, cu privire la desfăşurarea vieţii şi activităţii celor şase fanarioţi din familia Mavrocordat pe care savantul Nicolae Iorga, în volumul VII al Istoriei Românilor,  i-a denumit – Reformatorii. Pentru iubitorii romanului istoric , cartea captivează prin stil , personaje ,  mister , descrierea evenimentelor şi a personajelor. Este genul de lectură care deschide o poartă spre trecutul glorios al poporului român. Deşi născută în judeţul Dolj , la Pleniţa , doamna profesoară Veronica Tamaş a devenit o scriitoare de succes , membră a Uniunii Scriitorilor din România şi un dascăl de renume pentru generaţiile de vâlceni pe care 

i-a educat de-a lungul anilor. 

Lucrările domniei sale , printre care: ”Fereastra sufletului ”, ”Iataganul însângerat”, „Lacrima iubirii ”, ” Vara fetelor bătrâne ” , ”Mănăstirile vâlcene în secolul al XVII – lea” ,  ” Judeţul Vâlcea în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu  (1688-1714)”, 

” Al. Cerna Rădulescu ”… apreciate atât de cititori cât şi de criticii de specialitate se găsesc în colecţiile Bibliotecii Judeţene ”Antim Ivireanul” Vâlcea. 

Zenovia Zamfir