Carnea de porc, un lux pentru vâlceni
• în magazinele alimentare: între 19 și 30 lei /kg • în supermarket-uri: între 15 și 27 lei/kg • producătorii individuali nu lasă la preț
Vâlcenii vor avea de sărbători mai puține bucate din carne de porc comparativ cu ceilalți ani. Prețurile piperate îi fac să se îndepărteze de magazine sau să fie mult mai cumpătați și să micșoreze cu mult porțile. Tot anul acesta, nici gospodarii care cresc porcii în propria ogradă nu lasă deloc din preț. Cu toate că-n Râmnic, magazinele alimentare și supermarket-uri sunt pline de bucate tradiționale, lucrul acesta nu înseamnă că și prețurile sunt mai mici. Găsim carne de porc în magazinele alimentare cu prețuri cuprinse între 19 și 30 de lei/kg, iar în supermarket, de la 15 lei ajunge la 27 de lei/kg. Statisticile indică faptul că prețurile au crescut cu aproximativ 3% față de 2010. Cei care au luat în calcul ideea că achiziţionând carne de porc de la țară, de la producători individuali, vor scăpa mai ieftin, se înșeală. Pentru masa de Crăciun, de la țară, se va da și 8 lei/kg în viu. Astfel, un godac de aproximativ 150 de kilograme poate ajunge și la 1.200 de lei. Amintim faptul că, în 2010, prețul la producătorii individuali a fost de 6 – 7,5 lei/kg în viu. În Râmnic, autoritățile locale au interzis comercializarea și tăierea ambulantă a animalelor. Polițiștii și inspectorii Primăriei vor verifica, zilele acestea, din plin, zonele periferice ale orașului. La rândul lor, medicii veterinari îi sfătuiesc pe râmniceni să nu se aventureze să-și achiziționeze carne de porc de oriunde și de la oricine. În plus, primul lucru ce trebuie făcut înainte de consumarea cărnii de porc este efectuarea examenului trichineloscopic în laboratoarele veterinare.