Caravană pentru întreprinzătorii olteni


mateescu_lorenaAproximativ 1 milion de întreprin­deri mici au probleme cu creanțele transfrontaliere și în fiecare an se anulează în mod inutil datorii în va­loare de până la 600 de milioane de euro, din cauză că întreprinderile sunt descurajate de implicarea în litigii judecate în străinătate, care pot fi costisitoare și generatoare de confuzii.

În perioada 25-29 iunie, Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea orga­nizează caravana EasyTrade2EU.  Este vorba de un seminar de o zi prin 4 oraşe din România în macrore­giunile 2 şi 4 (care acoperă Sudul, Sud-Vestul şi Vestul României).

„Seminarul Instrumente europe­ne pentru eficientizarea pieţei unice  aduce în atenţia firmelor româneşti instrumentele juridice existente ale UE privind gestionarea creanţelor şi mecanismele alternative de soluţio­nare a litigiilor, prezintă bune practici şi exemple din viaţa reală referitoare la aplicarea procedurii europene privind recuperarea creanţelor. Caravana se  va desfăşura după următorul pro­gram: 25 iunie 2012, începând cu ora 10.00 la Hotel-Restaurant Victoria din Strada Egalităţii nr. 21, Piteşti; 26 iunie 2012, începând cu ora 10.00 la Centrul de Afaceri Flandra-Vâlcea din Drumul Câmpului, Nr. 15A, Rm. Vâl­cea; 27 iunie 2012, începând cu ora 10.00 la sediul IPA CIFATT din Str. Ştefan cel Mare, Nr. 12, Craiova; 29 iunie 2012, începând cu ora 10.00 la EXPO ARAD INTERNAŢIONAL din Calea Aurel Vlaicu, Nr. 300, Arad.

Aceste seminarii reprezintă un punct de sprijin pentru firmele anga­jate în tranzacţii intracomunitare sau care intenţionează să se lanseze pe piaţa unică europeană. Instrumen­tele europene pentru eficientizarea pieţei unice (arbitraj comercial, mediere, alte scheme alternative de reducere a litigiilor, legea contractului comercial european, mecanisme de recuperare a creanţelor, etc) vor fi prezentate de experţi ai Camerei de Comerţ din Paris, avocaţi români de prestigiu, reprezentanţi ai Ministerului Eco­nomiei şi Comerţului”, ne-a relatat Lorena Mateescu (foto).

Curs postuniversitar „Introducerea inovaţiilor tehnologice şi organizaţionale în IMM-uri”

Camera de Comerţ şi Industrie Vâl­cea organizează cursul postuni­ver­­sitar „Introducerea inovaţiilor teh­no­­logice şi organizaţionale în IMM-uri” în cadrul proiectului PER­FOR­MERI – Manageri şi angajaţi com­petenţi şi PERformanţi prin FOR­Mare  adec­vată pentru dezvolta­rea culturii antre­prenoriale şi valorificarea opor­tunităţilor de afacERi prin Ino­va­re, contract POSDRU/ 92/3.1/S/63673.

Obiectivele cursului sunt dezvol­tarea competenţelor manageriale în domeniul inovării şi transferului de tehnologie pentru adaptarea aface­rilor la cerinţele economiei globale; dezvoltarea sectoarelor inovatoare în întreprinderi şi eficientizare organiza­ţională; promovarea spiritului antre­pre­norial pentru valorificarea oportunităţilor de afaceri în noile domenii de ocupare; crearea unei echipe de 2-3 angajaţi pregătită să introducă inovarea şi transferul de tehnologie în întreprindere/firmă.

Durata cursului este de 48 ore, dintre care 36 ore pregătire didactică susţinute de lectori de la Univer­si­tatea Politehnică Bucureşti – Centrul pentru Pregătirea Resurselor Umane şi 12 ore practică susţinute de  lectori de la ICPE-CIT TE. Cursul este finan­ţat prin Programul POSDRU 2007-2013 – Investeşte în oameni şi se adresează managerilor din IMM-uri.

Totodată, managerii vor reco­man­da 2-3 angajaţi din firmă care vor participa la cursurile pentru angajaţi (24 ore în perioada noiembrie 2012 – mai 2013). Cursurile sunt gratuite, iar managerii primesc subvenţie pentru angajaţi.