Cancerul de sân: prevenire și depistare


Cum luna aceasta sunt marcate acțiuni de prevenire a cancerului, redăm mai jos o parte din informațiile emise de dr. Cristina Gândăcioiu (foto) – DSP Vâlcea.
Cancerul la sân este cea mai des întâlnită maladie la femei,fiind pe locul al doilea după cancerul de piele. Cancerul de sân se dezvoltă la nivelul țesutului sânului;celulele maligne(canceroase). După un studiu făcut una din nouă femei suferă de cancer la sân. Factorii de risc: consumul de băuturi alcoolice; prezența cancerului de sân la mamă sau la soră; femeile care nu au copii sau îi au la o vârstă mai înaintată; folosirea preparatelor hormonale; expunere la radiații, viața sedentară;menopauza întârziată (dupa 55 de ani), menstruație prematură (înainte de 12 ani). Metodele prin care se poate depista cancerul la sân sunt: Consultul medicului specialist:pentru femei cu vârsta cuprinsă între 20- 30 de ani o dată la 3 ani,iar pentru femei peste 30 de ani o dată pe an; Autoexaminarea sânilor se poate face în mai multe moduri:a) stând în fața oglinzii cu mâinile pe șold puteți observa orice modificare a sânilor; b) Palparea sânilor trebuie făcută cu vârful degetelor întinse circular; c) Examinarea sânilor culcată se efectuează stând întinsă pe pat cu o pernă sub umăr, iar mana să fie sub cap,mișcările pentru palpare fiind aceleași. Nursingul trebuie să fie centrat pe educarea femeilor privind adresarea precoce la medicul de familie/specialist oncolog imediat ce au observat modificări apărute la nivelul sânului / sânilor in timpul autoexaminării; Mamografia. Este făcută cu ajutorul unui echipament special,fiind o examinare radiologică pentru depistarea cancerului la sân. Mamografia este una dintre cele mai bune metode pentru a depista cancerul precoce.
Semne si simptome: Schimbarea formei sau a mărimii sânului; înroșirea pielii și cutarea acestuia; secreție dată de sân(în afară de lapte); dureri la nivelul sânului.
Investigații: Mamografia = examinarea radiologică, Biopsia – prelevarea celulei sau fragmente de țesut la nivelul tumorii. Înainte de efectuarea acestor manevre, vi se va explica în ce constă manevra respectivă pentru a elimina factorul teamă provenit din necunoaștere.
Tratamente standard.
Tratamentul chirurgical se face prin îndepărtarea țesutului malign,iar în anumite cazuri se pot extirpa și ganglionii axilari în cazul în care cancerul este răspândit pe o zonă mai mare. Radioterapia este un alt tratament bazat pe terapia cu radiații x de intensitate crescută pentru distrugerea celulelor canceroase. Chimioterapia oprește înmulțirea celulelor canceroase prin utilizarea medicamentelor. Chimioterapia se face pe cale orală sau prin injectarea în mușchi sau în venă. Terapia hormonală constă în blocarea hormonilor și acționarea lor în creșterea celulelor maligne. Pe toată perioada tratamentelor pe care femeia le va efectua nursa va colabora și supraveghea pacienta , încercând să o ajute atât în ceea ce privește administrarea medicației prescrise cât și în atenuarea reacțiilor adverse care apar (chimioterapia și radioterapia) De asemenea, va oferi consiliere pacientei încercând să o ajute să depășească momentul psihologic al intervenției chirurgicale.
Care sunt factorii de risc?
Chiar daca nu poți controla anumiți factori de risc de cancer de sân, există anumite moduri de viață care te pot ajuta să reduci aceste riscuri. Menține o greutate optimă a corpului tău. În special pentru femeile după menopauza, a fi supraponderală determină o creștere a riscului. Studiile arată că, având mai mult țesut gras, se poate mari nivelul de estrogen la femeie și deci crește probabilitatea de a avea cancer la sân.
Fă mișcare! Studii recente arată chiar și ca o activitate fizică moderată poate micșora riscul de cancer la sân. Mănâncă sănătos. Micșorează rația de alimente bogate în grăsimi saturate sau grăsimi hidrogenate. Alege mese mai ușoare și mănâncă mai puțină carne roșie. Mănâncă multe fructe proaspete și legume. Acestea au proprietăți antioxidante care ar putea ajuta la prevenirea cancerului. Limitează alcoolul!
Autoexaminarea lunară.
Daca ai peste 20 de ani, examinează-ți sânii o dată pe lună. Trebuie să te obișnuiești cu forma și felul sânilor tăi și anunță-ți medicul dacă observi orice schimbare. Nu-ti examina sânii mai des de o lună întrucât aceasta ar putea reduce capacitatea de a observa o schimbare graduală.
Examinare anuală la medic. Fă-ți examinare clinică la medicul tău cel puțin o dată pe an, de la versta de 20 ani.
Mamografie cat mai devreme. Prima mamografie ar trebui făcută la 35 de ani. Apoi, după vârsta de 40 de ani, trebuie făcută anual.