Cancerul bronhopulmonar, locul I în Vâlcea
• 55 de noi cazuri înregistrate în primele șase luni ale anului
De luna trecută a fost demarată o campanie de prevenire a cancerului sub diversele forme ale bolii. Dacă anul trecut erau înregistrate, per total, 8.000 de cazuri, anul acesta, doar în primele șase luni, au apărut 519 noi cazuri de cancer. Cele mai multe cazuri sunt cele de cancer bronhopulmonar, în Vâlcea fiind luați în evidență, anul acesta, 55 de noi pacienți. Locul secund revine cancerului gastric – 42 de cazuri, cancerului de prostată – 24 de cazuri, cancerului de col uterin – 23 și cancerului de piele cu patru situații. Ce reprezintă cancerul bronhopulmonar și alte date despre boală ne-au fost furnizate de dr. Cristina Gândăcioiu (foto) – reprezentant DSP Vâlcea. Cancerul bronhopulmonar este o tumoare malignă, cu punct de plecare bronșic. Constituie una din cele mai frecvente localizări, fiind depășită ca frecvență doar de cancerul gastric și reprezintă 20% din totalitatea tumorilor maligne. Apare predominant la bărbați (de 8-10 ori mai des decât la femei), în special după 40 de ani. Etiologia nu este cunoscută, dar există unele cauze favorizante: fumatul – după unele statistici boala apărând de 17 ori mai frecvent la cei care fumează peste 20 țigarete pe zi – decât la nefumători, substanțele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare. Tumoarea este localizată mai frecvent în plămânul drept, în bronhiile mari și lobii superiori.
Simptomele cancerului bronhopulmonar, atât de debut, cât și cele târzii, sunt în raport cu reacțiile pe care le produce tumoarea la nivelul bronhiei (dilatație, infecție) și la nivelul parenchimului pulmonar. La simptomele de debut (tusea, expectorația, durerea toracică) se adaugă și semne generale (paloare, oboseală, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, febra). Multă vreme starea generală se menține bună.. De aceea, orice infecție pulmonară persistentă, rebelă la tratament, la un bolnav – de obicei bărbat – peste 40 de ani, trebuie să sugereze și existența unui cancer pulmonar. Debutul este de obicei ascuns, manifestându-se prin tuse precoce, continuă, rebelă la tratament, expectorație mucoasă sau muco-purulentă, uneori cu striuri de sânge, dificultate la respirație (dispnee), dureri toracice, la început surde, mai târziu intense și continue. Debutul poate fi şi acut, cu aspect de pneumonie sau de abces pulmonar.
Evoluție: diagnosticul se precizează de obicei târziu, când tratamentul nu își mai face efectul. Gravitatea rezultă și din faptul că faza silențioasă durează 5 – 6 ani. Când diagnosticul s-a stabilit, evoluția este în general rapidă, bolnavii decedând în maximum doi ani de la precizarea acestuia.
Diagnosticul se bazează pe apariția la un individ, de obicei după 40 de ani, mai ales mare fumător , a unor simptome nesemnificative prin ele însele (tuse, expectorație, dispnee, hemoptizii), dar persistente și rebele la tratament. Aceeași semnificație trebuie acordată unor pneumonii și pleurezii rezistente la tratament sau recidivante. Diagnosticul se precizează prin examen radiologie, bronhoscopie, biopsie şi examenul microscopic al sputei. Profilaxia presupune lupta împotriva fumatului, a poluării atmosferice, supravegherea condițiilor de lucru în industriile care folosesc substanțe cancerigene și tratamentul intens și precoce al tuturor infecțiilor bronșice.