Cadoul special făcut de Camera de Comerț și Industrie Vâlcea pentru Mircea Geoană


• pentru cei 65 de ani pe care îi împlinește vineri ,14 iulie 2023, membrul de onoare al CCI Vâlcea și-a primit un loc special

Camera de Comerț și Industrie Vâlcea a decis să-l omagieze pe secretarul general adjunct al NATO într-un mod cu totul și cu totul special la împlinirea a 65 ani de viață și 20 de când a primit statutul de membru de onoare: „În anul 2003, Mircea Geoană, la vremea respectivă ministru de Externe, răspundea afirmativ la invitația noastră de a fi prezent la seminarul „Impactul economic al extinderii UE asupra IMM-urilor din regiunea SV Olteniei, rețeaua Euro Info Center, poarta IMM-urilor din Oltenia către o Europa lărgită”. Era unul dintre evenimentele pregătitoare aderării noastre la Uniunea Europeană iar discuțiile s-au concentrat pe promovarea investițiilor în cercetare și dezvoltare, IT și tehnologie în general, administrație locală, dezvoltarea investițiilor locale/regionale, încurajarea oportunităților pentru facilitarea accesului oamenilor de afaceri români pe piața Uniunii Europene. La acel eveniment au participat responsabili ai programului de la Comisia Europeană, autorități locale, șefi de instituții financiare și societăți comerciale, conducători de universități din regiune, precum și reprezentanții rețelei EIC: București, Constanța, Timișoara, Galați, Baia Mare, Brașov și Iași.

A fost și momentul lansării Euro Info Center RO 828 care a deservit întreaga comunitate de afaceri din regiunea Sud-Vest Oltenia distribuind informațiile de afaceri din Uniunea Europeană, consultanță și asistență privind problemele comunitare, programele comunitare de sprijin financiar, cercetare, dezvoltare, protecția mediului, parteneriat și pregătire profesională, licitații publice europene.

Ei bine, atunci a fost și momentul în care i-am conferit titlul de membru de onoare al Camerei. Iată că, după două decenii și în pragul unei vârste importante, locul și rolul actualului Secretar General Adjunct al NATO sunt din nou recunoscute și apreciate pe un Wall of Fame al CCI Vâlcea împreună cu alte personalități majore ale istorie noastre recente cum sunt Maria Schoomans, fost ministru al Economiei din Flandra și Petrin Drumea, Institutul de Cercetări pentru Hidraulică și Pneumatică INOE 2000-IHP” explică Valentin Cismaru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea.

Mircea Geoană este Secretarul General Adjunct al NATO începând cu 17 octombrie 2019. El este fondatorul Institutului Aspen România și o personalitate proeminentă internațională. A făcut parte din Boardurile Aspen Institute SUA, Aspen Germania și Aspen Italia.

Mircea Geoană a candidat pentru Președinția României în 2009. În cadrul unor alegeri fără precedent, a primit 49,6% din voturi. A fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010.

Înainte de cariera sa politică, Mircea Geoană a avut o activitate diplomatică de succes. A fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii la vârsta de 37 de ani, în februarie 1996, fiind cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic românesc. Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană a fost Ministrul Afacerilor Externe al României. De asemenea, a fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001, iar în 2005 a fost reprezentantul personal al președintelui OSCE în exercițiu pentru Georgia.

Mircea Geoană este membru fondator al Clubului Harvard România – Republica Moldova și al Asociației foștilor studenți ai E.N.A. (Ecole Nationale d’Administration).

Absolvent al Institutului Politehnic și, respectiv, Facultatea de Drept de la Universitatea din București, Mircea Geoană a absolvit în 1992 „Ecole Nationale d’Administration” din Paris, Franța. A absolvit în 1999 programul de leadership executiv al Grupului Băncii Mondiale la Harvard Business School. Este doctor în economie mondială la Academia de Studii Economice din București.

Mircea Geoană a ținut cursuri la universități majore și think – tank-uri de prestigiu: Sorbona, Harvard, Georgetown, Yale, CUNY, Universitatea din Pittsburg, CSIS, Consiliul Atlantic, GMF, Chatham House, Policy Network, Fundația Friedrich Ebert și este un contributor la New York Times , International Herald Tribune, Atlanticul, Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais. De asemenea, a fost invitat pe probleme de politică externă la CNN, BBC, PBS, Bloomberg, TV5, Fox Business, ZDF.

Mircea Geoană este autorul mai multor cărți: „Politica externă românească la începutul secolului XXI“, „America, Europa și a România”, „Modelul social românesc : drumul către o nouă Românie „,” Încredere”.

Mircea Geoană a fost decorat în decembrie 2000, Comandant al Ordinului Național „Steaua României”, a primit “Legiunea de onoare” în 2002 (Franța) și „Stella della Soliedarita” în 2013 (Italia).

Născut pe 14 iulie 1958, este căsătorit cu Mihaela. Au doi copii, Ana Maria și Alexandru.

Mircea Geoană este fluent în engleză, franceză, spaniolă și italiană.