Buican îl ia la rost pe ministrul Educației; inspectorul general Grigorescu răspunde: „În data de 27 februarie, Smeureanu a semnat mai multe acte în cadrul Inspectoratului Şcolar”


buican_cristi3grigorescu-8În urma deciziei ministrului Remus Pricopie de a schimba inspectorul general al IŞJ Vâlcea, președintele liberalilor vâlceni, deputatul Cristian Buican, a depus o întrebare la Ministerul Educației prin care solicită clarificări în legătură cu motivele care au dus la această schimbare. Mai mult decât atât, în cadrul aceleiași întrebări, parlamentarul vâlcean i-a atras atenția ministrului Pricopie că noul inspector general nu îndeplinește condi­țiile legale pentru a ocupa această funcție, iar schimbarea lui Florin Smeureanu s-a realizat fără îndeplinirea condițiilor legale, aceasta făcându-se în perioada în care acesta se afla în concediu medical! „Acest demers al deputatului Cristian Buican de a-i atrage atenția ministrului Educației asupra neres­pectării legii în schimbarea inspectorului general reprezintă o acțiune necesară, în contextul în care unul din cele mai importante angajamente ale Uniunii Social Liberale este acela al respectării stricte și nepărtinitoare a legislației în vigoare”, se arată în comunicatul de presă trimis de consilierii deputatului Buican.

În finalul întrebării depuse la minister, parlamentarul colegiului Nord i-a solicitat domnului ministru clarificări asupra motivației schimbării inspectorului general, precum și prezentarea măsurilor pe care le are în vedere în privința intrării în legalitate a activității Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. „În cadrul unei discuții, i-am transmis domnului ministru Remus Pricopie că schimbarea inspectorului general Florin Smeureanu este ilegală și nu era necesară. Având în vedere că nu a ținut cont de recomandările mele, care erau legitime și conforme legislației în vigoare, am fost nevoit să întreprind această acțiune de a-l interpela oficial, acum fiind obligat să îmi răspundă. Activitatea domnului Smeurenu era una apreciată și de mediul educațional vâlcean, dar și de cel administrativ și tocmai de aceea nu înțeleg rațiunea acestei schimbări. Recunosc că filiala Vâlcea a PNL îl susținea, însă nu există dubii asupra profesionalismului acestuia și, deci, nu erau motive de schimbare. O spun public, ca să nu mai existe nici un fel de dubiu: voi susține pentru conducerea insti­tuțiilor deconcentrate numai oameni com­petenți, și mă voi bate până în pânzele albe ca aceștia să își păstreze funcțiile, atâta timp cât activitatea lor este apreciată. Dacă însă această schimbare a fost doar pentru a gâdila orgoliul unui singur om, atunci fiți siguri că voi riposta”, a conchis Buican.

La rândul său, noul inspector şcolar general, Remus Grigorescu, a declarat că înţelege atitudinea lui Buican, care trebuie să-l apere – ca lider de partid – pe „fostul” Florin Smeureanu. „Când domnul Buican spune că schimbarea lui Florin Smeureanu s-a realizat fără îndeplinirea condițiilor legale, greşeşte. În data de 27 februarie, Florin Smeureanu a semnat mai multe acte în cadrul Inspecto­ratului Şcolar. Mai mult de-atât: a apărut la televizor şi nu părea deloc bolnav. Domnului Buican i se pot permite astfel de declaraţii politice, chiar dacă au un caracter pur subiectiv”, a declarat Grigorescu.