Bugetul este unul pentru dezvoltare şi bunăstare, nu de austeritate


Vladoiu_Aurel2De la bun început vreau să spun că în acest an nu vor fi introduse taxe noi, ceea ce este foarte important pentru populaţie. În schimb, Guvernul a stabilit introducerea unei taxe speciale pentru societăţile care exploatează resurse naturale şi aplicarea unei noi forme a impozitului agricol, de-o valoare mai mică, dar care să privească un număr mai mare de contribuabili. Bugetul pentru anul 2013 este un buget de dezvoltare, statul cheltuind cu 15 miliarde de lei noi mai mult decât în 2012, ceea ce reprezintă un impuls pentru economie.

„Bugetul 2013” introduce reforma investiţiilor publice, axată pe trecerea tuturor investiţiilor eligibile pentru bani europeni pe finanţarea din fonduri europene şi asigurarea finanţării de la bugetul de stat pentru acele investiţii care pot fi finalizate in acest an. Astfel, cele mai mari creșteri ale bugetului sunt înregistrate pentru cofinanțarea fondurilor europene, deoarece anul acesta urmează sa fie deblocate toate aceste fonduri, dar și la Ministerul Sănătății, unde 3,5 miliarde de lei sunt prevăzuți pentru plata datoriilor la medicamente. Infrastructura va fi principala ţintă a fondurilor la dispoziţia Guvernului şi, în acest sens, mă refer la judeţul Vâlcea, pe unde va trece Culoarul IV pan-european. În acest scop, sunt alocate fonduri pentru studiul de fezabilitate şi proiectare chiar în acest an, în 2013. De asemenea, pentru 2013 sunt alocaţi bani pentru studiul de fezabilitate privind calea ferată Vâlcea – Vâlcele.

Aşa cum Uniunea Social Liberală a promis în campania electorală, salariul minim va creşte de două ori în acest an, o dată la 750 de lei în februarie, iar apoi la 800 de lei de la 1iulie. Nu renunţăm la două masuri pe care le-am promis când eram în opoziţie: reducerea TVA la alimente şi reducerea CAS la angajator. În acest sens, în a doua jumătate a anului, vom încerca să aplicăm un proiect pilot de reducere a TVA la pâine, care – dacă va fi de succes – va fi extins şi la alte categorii de produse alimentare. Avem nevoie, însă, de corectitudinea cetăţenilor şi a agenţilor economici pentru că implementarea acestui proiect să fie de succes, iar încasările la bugetul de stat să crească, ceea ce va permite extinderea lui.

În domeniul finanţelor publice, ţinta Guvernului Uniunii Social Liberale este uşurarea poverii fiscale asupra agenţilor economici. Reducerea TVA la 19% până-n 2016, reducerea CAS cu 5% la angajator, scutirea de taxe pentru cei care încadrează şomeri şi tineri sunt numai câteva dintre măsurile pe care Guvernul USL le are în vedere. În acest timp, însă, gradului de colectare la nivel naţional este de doar 32 la sută din PIB şi trebuie să ajungem la 35 la sută, faţă de 42 la sută cât este media Uniunii Europene. O colectare mai bună înseamnă finanţare corespunzătoare pentru învăţământ sau sănătate. De asemenea, gradul slab de colectare a TVA ne plasează pe ultimul loc în Europa, în timp ce media este de 77%.