Bogdan Mateescu mătură pe jos cu clasa politică: „Peste 80% dintre condamnările primite de România la CEDO sunt din cauza legislației proaste!”


• govoreanul este tot mai vizibil și activ din sânul CSM-ului
În cadrul unui recent interviu dat pentru site-ul Ziare.com, judecătorul vâlcean Bogdan Mateescu lansează un atac direct și fără ocolișuri asupra clasei politice pe tema legislației dezastruoase. Cuvintele sale nu prea lasă loc de întors pentru ultimul sfert de secol de democrație românească reflectată într-un fluviu nesfârșit de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: „Peste 80% dintre condamnările primite de România sunt consecința legii proaste sau a măsurilor executive discutabile, de exemplu, situația din penitenciare. Și mă întreb de câte ori și cum răspunde Parlamentul sau Guvernul pentru încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului. Niciodată. Și nici nu se pune problema ca deputații, senatorii sau miniștrii să răspundă material pentru despăgubirile plătite de România. Deci răspundere materială a judecătorilor există, proiectul viza o răspundere solidară a magistratului cu statul, contrar normelor constituționale. Solidaritatea ar permite oricărui nemulțumit să dea în judecată și statul, și judecătorul pentru orice.”
Mateescu s-a referit și asupra numirii procurorilor-șefi, o miză imensă în actualul război din justiție: „Noi, CSM, am considerat că trebuie implicați ministrul Justiției, președintele și CSM. Dar acum factorul politic este pregnant și considerăm că, dimpotrivă, trebuie accentuat criteriul meritocratic. Astfel, propunerea de numire a procurorilor șefi trebuie să aparțină secției de procurori din CSM, ministrul Justiției să dea un aviz consultativ, iar președintele să facă numirea, pentru că el reprezintă voința directă a cetățenilor, după cum a arătat și o decizie a CCR”.