Bibliotecarii vâlceni, prezenţi în Cipru


biblioteca

În perioada 18-19 septembrie 2014, a avut loc la Pafos, în Cipru, seminarul internaţional cu tema “Security and legal issues relating to e-commerce” în cadrul proiectului Grundtvig “Click To Career” (C2C), finanţat de Comisia Europeană şi coordonat de Fundaţia „Casa Cărţii” a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea. Intâlnirea a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de primarul oraşului Pafos, care a donat cu acest prilej Fun­daţiei „Casa Cărţii” un album reprezentativ pentru regiunea cipriotă Pafos realizat în condiţii grafice excepţionale. A urmat un training care a cuprins prezentări ale pro­blemelor de legislaţie legate de comerţul online înglobate într-un studiu comparativ specific fiecăreia dintre cele opt ţări parte­nere participante: România, Germania, UK, Cipru, Lituania, Grecia, Italia şi Croa­ţia. Concluzia care s-a desprins a relevat faptul că numărul celor care utilizează internetul pentru achiziţia de bunuri şi servicii online este în continuă creştere peste tot în Europa, cu diferenţieri de la o ţară la alta în ceea ce priveşte interesul pentru anumite bunuri şi servicii. De asemenea, au fost reliefate diferenţele legate de cadrul legislativ privind crearea şi administrarea de întreprinderi private şi tendinţele privind comerţul electronic.
Workshopul planificat: “Methods to guidance our target group through tools and techniques to encourage innovation and how these can be implemented in their own on-line business” s-a desfăşurat într-o mică fabrică de dulciuri din Pafos. Cu acest prilej, organizaţia noastră a înmânat patro­nilor ciprioţi un CD conţinând cursul realizat în cadrul proiectului „Click to Career” referitor la crearea pas cu pas a unui web-site pentru promovarea produselor lor.
În fine, vizita de studiu a cuprins o deplasare la o fabrică de vinuri din regiune şi la locul unde, conform legendei, se îmbăia zeiţa frumuseţii Afrodita, Cipru fiind de altfel supranumită “Insula Afroditei”.
Întreaga întalnire a stat sub semnul comparaţiei între ţările europene parte­nere în proiect privind legislaţia vizând comerţul electronic, numărul şi structura utilizatorilor internetului care achizitionea­ză bunuri şi servicii online etc. Un lucru a fost mai presus de orice discuţie pentru noi: în ceea ce priveşte frumuseţea meleagurilor, România nu are egal.