„Avem nevoie de o nouă strategie de dezvoltare a judeţului”


buican_cristi3• susţine deputatul Buican, care spune că actuala formulă de lucru nu este funcţională
 

Discuţiile şi negocierile europene asupra noului buget multianual pentru perioada 2014-2020, precum şi slaba implementare a strategiilor de dezvoltare asumate de Consiliul Judeţean din ultimii 7 ani ar trebui să determine iniţierea unei dezbateri judeţene care să aibă ca finalitate adoptarea unei noi strategii de dezvoltare a judeţului Vâlcea. În opinia preşedintelui liberalilor vâlceni, actuala strategie de dezvoltare a judeţului şi-a propus prea multe obiective, în toate domeniile de activitate, ceea ce a dus la neîndeplinirea acesteia, aproape în integralitate. Deputatul Cristian Buican propune, pe această cale, organizarea unor dezbateri, colocvii şi grupuri de lucru în care să fie implicaţi toţi actorii judeţeni interesaţi, în vederea elaborării unei noi strategii de dezvoltare a judeţului Vâlcea. Mai mult decât atât, parlamentarul colegiului Nord este de părere că actuala strategie de dezvoltare a judeţului nu înglobează şi direcţii de acţiune concretă, care să poată fi urmărite de către oricine este interesat şi în special de consilierii judeţeni care votează aceste strategii de dezvoltare.

În opinia deputatului Cristian Buican, noua strategie de dezvoltare a judeţului ar trebui să cuprindă patru axe de dezvoltare, cu propuneri de acţiuni concrete:

• infrastructură – introducerea alimentării cu apă în toate localităţile judeţului, introducerea canalizării, cel puţin în toate centrele urbane şi în localităţile turistice, şi asigurarea infrastructurii rutiere cu prioritate în localităţile turistice şi către obiectivele turistice

• economie – punerea în acord a strategiei de dezvoltare cu realităţile socio-economice reale, în special în ceea ce priveşte Oltchim, asigurarea a minim 5 parcuri industriale ce vor fi puse la dispoziţia investitorilor în oraşele Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Bălceşti, Horezu şi Brezoi, dar şi exploatarea judicioasă a resurselor naturale existente.

3. Turism: dezvoltarea turismului pe cele trei componente existente: montan, monahal şi balneo-climateric, realizarea unui calendar al tuturor manifestărilor culturale şi promovarea acestora, promovarea turistică a obiectivelor importante din judeţ

• agricultură – impulsionarea şi dezvoltarea asociaţiilor de producători, valorificarea produselor agricole, asigurarea unui sistem de irigaţii în sudul judeţului, asigurarea consultanţei şi subvenţionarea materialului săditor asociaţiilor din zona colinară pentru realizarea de plantaţii pomicole, asigurarea pieţelor de desfacere agricultorilor din zootehnie.

Preşedintele PNL Vâlcea consideră că acţiunile propuse mai sus trebuie să reprezinte priorităţile viitoarei strategii de dezvoltare, acestea putând fi completate şi cu alte idei. În opinia parlamentarului de Nord, este necesară realizarea unei concordanţe între noua strategie a judeţului şi realităţile economice, cerinţele europene şi posibilităţile de dezvoltare locale. Deputatul Cristian Buican propune ca în viitoarea strategie a judeţului să fie identificate localităţile cu potenţial de dezvoltare, în care timp de 3-7 ani să se investească masiv, pentru ca ulterior acestea să se poată susţine şi să se realizeze şi un climat de influenţare pozitivă a localităţilor adiacente acestora.

Necesitatea unei noi strategii de dezvoltare a judeţului Vâlcea îl determină pe preşedintele liberalilor vâlceni să le solicite reprezentanţilor partidului pe care îl conduce să vină cu propuneri în vederea elaborării unei noi strategii, care să fie în concordanţă cu realităţile economice, sociale, culturale şi turistice ale judeţului. „Actuala strategie de dezvoltare nu este funcţională. Pe lângă faptul că, începând cu anul 2014, vom avea un alt buget multianual al Uniunii Europene, trebuie să avem o strategie coerentă, cu acţiuni şi termene precise, pentru a putea fi implementată şi urmărită. Dacă analizăm strategia judeţului 2007-2013, vom observa că aceasta nu s-a respectat şi, astfel, nu avem nici un fel de finalitate. Trebuie să ne aşezăm toţi la o masă rotundă, şi să stabilim, ce vrem să facem cu judeţul nostru în următorii 7-8 ani. Eu voi propune în cadrul PNL Vâlcea începerea dezbaterilor pe acest subiect, iar după aceea voi propune grupului PNL din Consiliul Judeţean să pună pe tapet propunerea noastră”, a declarat deputatul Buican.