Avantajele și oportunitățile PNDR


 

Agenția de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) organizează ,în  perioada 1 – 4 aprilie 2014, în județul Vâlcea, o vizită de exemplificare a 10 proiecte considerate ca exemple de bună practică.  Acest eveniment are loc în cadrul Campaniei EuroAgricultura lansată la nivel național de APDRP, pentru prezentarea și multiplicarea informațiilor privind accesarea și derularea finanțărilor europene acordate României pentru agricultură și dezvoltarea rurală. Demersul are în vedre un dialog direct cu beneficiarii fondurilor europene și cu oficialitățile pentru a înțelege corect și concret mecanismul de accesare al fondurilor europene.

 

Proiecte–tip pentru fermieri

 

MADR anunță că fermierii mici și mijlocii vor avea la dispoziție proiecte-tip întocmite de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), astfel încât să nu mai fie „păcăliți” de consultanți. Aceștia din urmă ar putea fi acreditați în același fel cum sunt și notarii. Noile proiecte-tip la care lucrează ICEADR, fac parte din strategia MADR de simplificare a metodelor de accesare a banilor europeni pentru investiții prin FEADR. Practic, producătorii agroalimentari de nivel mic și mijlociu care vor vrea să investească în noi exploatații agricole, vor descărca proiectele-tip, le vor completa și le vor trimite către APDRP sau către OJPDRP-urile județene la timp, prin sistemul de depunere continuă și de evaluare la trei luni.

 

Aceste noi proiecte-tip pentru fermieri, pentru fermele de familie, vor fi simplificate doar pentru a fi descărcate și personalizate cu datele de identificare și, după aceea, depuse. În plus, fermierii vor fi informați mai în detaliu despre finanțările europene prin Birourile Unice de Informare la nivel regional (opt la număr) care sunt finanțate printr-un proiect pe banii Băncii Mondiale.

Camerele agricole (care se vor ocupa, ca și până acum, printre altele, și de consultanță) beneficiază de o secțiune specială în programul noului Guvern Ponta III.. În document se arată și că „îndeplinirea rolului camerelor agricole, așa cum sunt definite acestea, pentru atingerea cerințelor la nivel național și european”. Mai mult, MADR își propune și „elaborarea cadrului legal necesar pentru ca acestea să îşi poată asigura autofinanțarea”.