Atenţie la topirea zăpezii! Ninsorile au trecut, dar e posibil să vină inundaţiile


Din punctul de vedere al producă­torilor agricoli, căderile de zăpadă au venit ca o mană cerească, tocmai într-un moment când culturile de toamnă se aflau în faţa a două pericole: epuizarea umidităţii din sol şi îngheţurile. Or, stratul aşezat peste culturi face ca zăpada să refacă necesarul de apă la rădăcina plantelor, dar să le şi protejeze împotriva efectelor temperaturilor coborâte bine sub zero grade.
Dacă agricultura a avut de câştigat de pe urma ninsorilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre viitorul imediat al localităţilor şi cetăţenilor. Prognoza meteo­ro­logică pentru următoarele zile nu este deloc liniştitoare, având în ve­dere că se anunţă temperaturi pozitive şi ploi care vor grăbi topirea zăpezii. Faţă de această nouă situaţie, consiliile locale vor trebui să intre în alertă şi să se gândească la posibile inundaţii.
Pentru astfel de cazuri imprevizibile, primarii trebuie să mediteze şi să aplice cu toată responsabilitatea prevederile Legii nr. 515/2002 care, în articolul 10, litera k, precizează foarte clar: consiliile locale sunt obligate să ia măsuri pentru „curăţarea şi întreţinerea şanţurilor, rigo­lelor şi podeţelor” spre a asigura scur­gerea apelor. Ei, primarii, au, de ase­me­nea, la îndemână „Manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii” în care găsesc explicit măsurile de intervenţie ce trebuie întreprinse.
Inundaţiile care s-au produs în judeţul nostru între anii 2005-2008 au creat, după cum ne amintim, serioase pagube nu atât din cauza precipitaţiilor extreme – ninsori sau ploi – cât mai ales din cauza apelor refulate din matcă de barajele artificiale formate prin antre­na­rea gunoaielor aruncate pe albiile cursurilor de apă. Atunci, mai ales din această cauză, au fost inundate numeroase gospodării ale populaţiei şi terenuri agricole, numai şi numai pentru că n-au fost luate măsuri de curăţare a canalelor de scurgere.
Ţinând seama de evenimentele trecute, dar şi situaţiile care pot să apară acum, odată cu topirea zăpezilor, se cer neîntârziat luate măsuri preven­tive, operative şi de reabilitare, înce­pând cu organizarea avertizării/alarmă­rii cetăţenilor şi până la pregătirea în detaliu a planului de eventuală eva­cuare a oamenilor în situaţii de urgenţă. Dar, se pot preveni astfel de evenimente dramatice, dacă autorităţile locale se vor preocupa chiar de azi să aplice ur­mă­­toarele măsuri: reorganizarea echi­pe­lor de voluntari care să acţioneze la locuinţele bătrânilor, bolnavilor, pre­cum şi în domeniul public; strângerea restu­rilor vegetale, după îndepărtarea zăpe­zii, recalibrarea şi reamenajarea şan­ţu­rilor stradale, a rigolelor şi celor­lalte ca­nale de scurgere a apelor; mobi­lizarea cetăţenilor la îndepărtarea zăpe­zii şi gheţii din dreptul clădirilor în care locu­iesc, pe porţiunea din faţa gospo­dăriei şi a locului personal de parcare; execu­ta­rea de către producătorii agricoli a dre­nu­rilor pe culturile agricole înfiin­ţate în toamnă spre a le feri de riscul băltirilor.
Când toate aceste măsuri vor de­veni operaţionale (şi sper ca acest lucru să se întâmple chiar de astăzi) vom pu­tea spune ca s-a făcut tot ceea ce tre­buie ca apele provenite din topirea zăpezilor să nu lovească oamenii şi bunurile acestora.
Din aceste motive, fac apel şi-i rog pe primari să acţioneze cu aceeaşi grijă şi răspundere, întocmai aşa cum au procedat şi în zilele când ne-au pus la încercare ninsorile şi viscolele. Am în­cre­dere în ei şi sunt convins că, împreună cu cetăţenii, vor manifesta aceeaşi atenţie ca până acum.

Dr. ing. Ion CÎLEA
preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea