Atenţie la culorile decorului electoral!


Cilea_incruntatDe aproape trei săptămâni câte au trecut de la declanşarea campaniei electorale pentru alegerile locale, bat mai mult ca de obicei satele şi oraşele din judeţ în dubla mea calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean şi de candidat pentru un nou mandat la aceeaşi funcţie. În tot acest periplu am avut surpriza să constat că explozia portocaliului de acum 4 ani a dispărut cu desăvârşire. Candidaţii PDL la funcţiile puse în joc fug de tradiţionala lor culoare ca dracul de tămâie. Până la urmă au înţeles şi ei că oamenii s-au deşteptat şi că detestă virulent această culoare pe care o asociază cu dezastrul economic, cu minciuna, ipocrizia şi înşelătoria. Ei, pedeliştii, realizează că portocaliul s-a demonetizat şi că astăzi această culoare exprimă doar semnul cromatic al învinşilor.

Schimbarea registrului portocaliu a primit undă verde până şi de la preşe­dinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anas­tase, care n-a pregetat să trans­mită în ţară că – citez din memorie: „Can­­didaţii au libertatea de a folosi sim­bolurile aşa cum cred ei că e mai bine pentru a obţine rezultatul final în folosul PDL”. Distinsa doamnă nu mai ţine sea­ma că important pentru prestigiul şi identitatea unui partid nu sunt doar nu­mele şi sigla. Acestea nu au nicio valoare fără genericul coloristic.

Deşi a intrat în blocaj cromatic, PDL nu-şi recunoaşte înfrângerea, după cum nu vrea să înţeleagă nici furia neier­tă­toare a majorităţii populaţiei. Foloseşte, în schimb, stratagema cameleonului aşa cum o putem vedea în toate locali­tă­ţile din judeţul nostru. Trist pentru pe­de­lişti este că, prin schimbarea culorii – cu oricare alta, numai portocalie să nu fie! – candidaţii PDL care aspiră la un post de preşedinte judeţean, primar sau consilier, nu sunt interesaţi de „rebran­dui­rea partidului” lor, ci numai să gă­sească o cale de înşelare a alegătorilor. Poţi, de exemplu, să pui fotografia lui Dorel Jurcan şi pe roşu, şi pe alb, şi pe verde, că el rămâne acelaşi anonim bo­nom. Nicio culoare nu-i poate schimba tradiţionala sa stare de apatie şi de neimplicare.

Adevărul de care reprezentanţii fostei Puteri nu vor să ţină seama este că, chiar dacă a picat de pe soclul gu­ver­nării, PDL nu va fi iertat de bugetarii cu salarii sfârtecate, de pensionarii furaţi şi aduşi la disperare. Acest partid nu va scăpa de decont politic nici la alegerile locale din 10 iunie, nici la alegerile parlamentare din toamnă.

Pedeliştii mai au o singură nădejde. Ei speră ca populaţia mai puţin informată, îndeosebi din mediul rural, să cadă în capcana curcubeului de culori cu care intră la măcinişul alegerilor. Este probabil, dar nu şi posibil!

Dr. ing. ION CÎLEA, preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD