ARHEOLOGUL PETRE ROMAN ar fi împlinit 87 de ani. Nu mai este printre noi


Petre I. Roman, născut pe 29 iunie 1935, în satul Pârâieni din comuna Livezi, a fost o figură importantă a arheologiei din țara noastră. El a condus zeci de şantiere arheologice din toată România, a publicat sute de articole şi cărţi de specialitate, a participat la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale. A fost cel de la care au avut de învăţat mulţi dintre arheologii noştri vâlceni, inclusiv cei ai Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”. Tot el a pus bazele unor publicaţii de referinţă şi a câştigat un renume internaţional prin toată activitatea şi profesionalismul său.
În anul 2015, era omagiat de către Muzeul Judeţean Vâlcea prin editarea numărul XII.1/2015 al revistei „Buridava” şi nr. X al publicaţiei „Symposia Thracologica”. Aceasta din urmă este o revistă înfiinţată chiar de Petre Roman, în cadrul Institutului de Tracologie, azi Centrul de Tracologie. El a fost omagiat și prin organizarea simpozionului naţional de arheologie „Cultură şi Civilizaţie în Oltenia Subcarpatică”, organizat la Muzeul de Istorie a Judeţului Vâlcea.
Din păcate, renumitul arheolog Petre I. Roman a plecat dintre noi la data de 27 iulie 2019, iar acum nu îi mai putem ura «La mulți ani cu sănătate», ci doar să îi asigurăm familia că nu l-am uitat!