APIA îşi propune autorizarea la plată până la finele anului


• APIA şi-a propus ca până pe 31 decembrie să finalizeze autorizarea la plată a tuturor beneficiarilor plăţilor pe suprafaţă pentru 2011, iar Ministrul Agriculturii vorbeşte de posibilitatea acordării unui avans începând cu 16 octombrie a.c.

Conducerea centrală a Agenţiei a declarat, în luna august, că, la 1 decembrie a.c., peste 95 la sută din fermierii români care s-au înregistrat în 2011 pentru obţinerea plăţilor pe suprafaţă vor fi pregătiţi pentru autorizarea la plată, obiectivul major al APIA fiind autorizarea la plata pe suprafaţă din FEGA a tuturor fermierilor eligibili din campania SAPS 2011 până la data de 31 decembrie 2011. În acest moment, solicitanţii sprijinului au posibilitatea să acceseze credite de la bănci în valoarea de până la 80 la sută din suma totală pe baza adeverinţelor eliberate de la APIA şi garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), însă numai cei autorizaţi de APIA.

„Conform regulamentelor comunitare, acordarea fondurilor europene pentru suprafaţă începe la 1 decembrie, iar termenul limită pentru efectuarea acestor plăţi este 30 iunie a anului următor celui pentru care se acordă subvenţia. Până la acea dată, APIA trebuie să aibă plătit minim 95% din sprijinul din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) alocat României pentru finanţarea schemelor de sprijin pe suprafaţă în cadrul campaniei SAPS 2011, orice depăşire a acestui termen fiind penalizată, explică Adrian Pintea, directorul APIA Vâlcea.  Agenţia de Plăţi are la dispoziţie pentru fermierii români circa 2,75 de miliarde de euro în 2011, din care 1,8 miliarde euro din fonduri europene. Astfel, agricultorii români beneficiază în acest an de un sprijin în valoare de 100 euro/hectar de la Uniunea Europeană şi circa 75-77 euro/hectar din bugetul naţional”.

Anul trecut, deşi UE a aprobat României solicitarea de a acorda sprijinul pe suprafaţă cu un avans de o lună şi jumătate în cuantum de până la 50 la sută din valoarea sprijinului, la 1 decembrie, data de începere a plăţilor regulare pentru 2010 şi de încetare a acordării avansului, APIA reuşise să autorizeze la plată puţin peste 50 la sută din cei 1,1 milioane de beneficiari. Aşadar, mai puţin de jumătate dintre fermierii autorizaţi la plată au beneficiat de avans, cealaltă jumătate rămânând cu promisiunea că se va vedea cu subvenţia în cont nu mai târziu de data de 30 iunie a anului următor, termenul legal de finalizare a plăţilor în proporţie de 95 la sută din suma alocată României. Două luni mai târziu, la 1 februarie 2011, 80% dintre solicitanţii SAPS erau autorizaţi la plată, iar 55% aveau plăţile făcute integral (avansul şi diferenţa de plată). Ulterior, reprezentanţii MADR şi ai APIA au promis finalizarea acestor plăţi, mai întâi până la sfârşitul lunii martie, apoi până la sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit comunicatelor APIA, până în data de 30 iunie 2011, APIA a reuşit să achite 97,77% din suma totală de 700,42 milioane de euro care s-a alocat României pentru finanţarea schemelor de sprijin pe suprafaţă în cadrul campaniei SAPS 2010.

„Tot pentru acest an, APIA şi-a stabilit ca obiectiv prioritar diminuarea ratei de eroare, în ceea ce priveşte controalele administrative şi în teren pentru plăţile pe suprafaţă din fonduri europene, la două procente, faţă de 3,64% înregistrate anul trecut, procent pentru care UE a calculat României corecţii de 100 de milioane de euro, iniţial, reduse apoi la 75 de milioane de euro. În decursul anului 2010, gradul de eroare a fost redus la 3,64%, de la 5,6 procente în 2009, în timp ce în anii 2007 şi 2008 depăşea 10%, ceea ce a atras corecţii şi penalizări din partea UE”, a concluzionat Adrian Pintea.